”Vi har ingen skyldighet att ge alla människor en bostad"

Uppsala kommun har fått larm om missförhållanden vid vandrarhemmet sedan ifjol. Trots det har kommunen fortsatt samarbetet.

Svårt. Ida Bylund Lindman vid Uppsala kommun säger att hon har full förståelse för att människor utan bostad befinner sig i en väldigt svår och många gånger desperat situation, men att kommunen inte har någon skyldighet att ge alla människor en bostad.

Svårt. Ida Bylund Lindman vid Uppsala kommun säger att hon har full förståelse för att människor utan bostad befinner sig i en väldigt svår och många gånger desperat situation, men att kommunen inte har någon skyldighet att ge alla människor en bostad.

Foto: Kattis Strömgren/arkivbild

Bistånd2017-04-27 08:00

”De boende mår inte bra, av flera olika skäl. De är rädda och vågar inte säga vad de tycker om boendets skötsel.” Så skriver en person som arbetat som volontär vid vandrarhemmet, i ett av flera mejl skickade under 2016 till ansvariga vid Uppsala kommun. I mejlen som UNT har tagit del av vittnar volontären även om bristande säkerhet för barnen som bor där och respektlös behandling från personal gentemot flera av de boende.

Volontären är inte den enda som har ifrågasatt boendet. I början av förra året begärde en privatperson att få ta del av avtalet mellan Uppsala kommun och vandrarhemmet med hänvisning till att han vid tidpunkten hade nära och kära som bodde där och att han hade märkt av en brist på transparens och service.

Ann-Margret Lundgren känner en av familjerna som bor där just nu, och har nyligen framfört kritik till handläggare hos socialtjänsten.

– Jag tycker att det är misär hur de här familjerna tvingas leva, säger hon.

Ida Bylund Lindman är avdelningschef på försörjningsstöd. Hon säger att kommunen har haft löpande kontakt med vandrarhemmet angående den kritik som framkommit, men poängterar samtidigt att vandrarhemmet är ett företag som har rätt att sätta sina egna regler.

– Jag är också orolig för folk som är bostadslösa och som bor på vandrarhem, men vi i kommunen kan inte göra mer för de här människorna. Vi har ingen skyldighet att ge alla människor en bostad, säger hon.

Men kan ni inte ställa vissa krav på dem ni anlitar när det är skattepengar som används?

– Många kommuner skickar bara folk till härbärgen där de får dela rum med missbrukare, så jag tycker att Uppsala har en tillräckligt god lösning.

LÄS MER: Krönika: Tänk efter före spadtaget

LÄS MER: Krönika: Bälinge ?? Varför??

LÄS MER: Så lever Uppsalas hemlösa barnfamiljer

I skrivande stund är samtliga 73 platser på det berörda vandrarhemmet hyrda av kommunen. Men enligt Ida Bylund Lindman har man nu sagt upp avtalet med företaget som driver det. Uppsägningstiden går ut vid årets slut. På frågan om orsaken till uppsägningen är den kritik som framkommit svarar Ida Bylund Lindman varken ja eller nej.

– Jag tänker att det är en helhetsbild av flera olika faktorer som ligger bakom beslutet, säger hon.

Vad tycker du att de här familjerna ska göra?

– Kommunen gör allt vad vi kan för att lösa frågan både på kort och lång sikt. Ibland kan det vara bättre att söka bostad i kommuner som inte har lika stor brist för chansen att skapa en långsiktig lösning.

UNT har kontaktat ansvariga för det berörda vandrarhemmet som meddelar att de inte vill intervjuas till tidningen.

TYCK TILL OM BOSTADSFRÅGAN!
Hjälp oss på UNT genom att fylla i formuläret om bostadssituationen här nedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!