Vyn från översta etaget i konserthuset talar sitt tydliga språk. Uppsala växer. Lyftkranarna står tätt, gruppvis utspridda som små talldungar på ett norrländskt kalhygge.
Ett bevis på att det går bra. Folk vill bo här, de får jobb och familj och trivs.
Men varningsklockorna ljuder, det finns de som tycker att det går för fort. Kritikerna ser samma brist på känsla som på miljonprogrammens tid och vill varna inför kommande byggen i Eriksberg och Ulleråker.
I en del nya områden står flerfamiljshusen lika tätt som byggkranarna. Lite för tätt. Jag har varit hemma hos folk där man lätt kan se hur grannen steker sin falukorv. Utan kikare.
Jag bor själv i ett område med sjuvåningshus, byggda i fyrkanter, där man i vissa lägen kommer varandra onödigt nära. Jag har bott just här i snart tre år och har ännu inte helt vant mig. Det känns fortfarande som att jag är en ofrivillig fönstertittare. Måhända blir det bättre ju skumögdare man blir.
Att det byggs tätt finns det ju förklaringar till, inte minst ekonomiska. Dessutom är det en del av stadens poänger. Om man inte klarar av att bo i trappuppgång med folk inpå sig ska man kanske bo på landet i stället.
Men en stadsmiljö mår bra av att planerarna tänkt till lite, kanske lärt av sina föregångare bakåt i tiden, eller lyssnat på dem som ska bo i husen de ska bygga.
Forskarna vet redan en del om vad folk tycker och tänker. Och det handlar inte främst om spännande planlösningar, lyxiga altaner eller bubbelbad i badrummen.
Boende önskar sig lugna kvarter, grönska, service och närhet till bussen/tåget. Fler våningar än fyra gör att man inte släpper ut barnen ensamma på gården. Höga hus gör att man känner sig otrygg och ensam. Ändå byggs det ofta sex våningar och där över just nu.
Grönytor är viktiga för hälsa och välbefinnande. I de bästa av världar ska det finnas en park inom 300 meters avstånd. En riktig park, där man både kan hitta lugn och ro, höra fågelkvitter och spela brännboll.
Själv har jag några personliga önskemål inför framtida byggen:
Man behöver inte två balkonger, för man sitter ändå bara på en av dem. Bygg en, men bygg den för fri sikt i stället.
Satsa inte bara på öppna planlösningar. Det finns en poäng med att inte ha vardagsrummet i köket, eller tvärtom.
Bygg gärna husen så man kan se skillnad på dem. Det har hänt att jag svängt in på fel gata bara för att jag inte kan skilja fasaderna åt.
Sedan undrar man ju hur en del byggherrar fått tillstånd. Att smälla upp en gigantisk glasfasad intill ett lågt stenhus från 1700-talet verkar ju helt galet.
Men det allra viktigaste är att bygga så att fler har råd att bo. Så att unga som vill starta sitt alldeles egna liv kan göra just det. Det byggs allt fler hyresrätter i Uppsala, ett steg i rätt riktning. Men en hyra på 6 000 för 29 kvadrat är väl att ta i?
Under våren kommer Upsala Nya Tidning skriva mer om bostäder och byggande i Uppsala med omnejd. Vad tycker du? Fyll i vår bostadsenkät här under!