Det var under seminariet "Skottlossning, våld och droger" på Uppsala universitet som Jale Poljarevius berättade om polisens arbete mot grov kriminalitet i Uppsala.
– Efter insatser i förra veckan kan vi i dag konstatera att vi har ungefär 250 personer i Uppsala, som är väldigt intressanta för oss. Det finns också ett stort antal illegala vapen och tyvärr har de här 250 personerna tillgång till dem. Samtidigt pågår konflikter mellan grupperingar bland de här individerna, sade Jale Poljarevius under seminariet.
För tidningen utvecklade han sitt resonemang efter seminariet: de 250 individerna är män mellan 15 och 40 år och de allra flesta av dem hanterar narkotika, som användare, säljare, eller distributörer.
– Det finns också vissa geografiska gränser eller mönster bland de här personerna, men de är inte så fasta och bryts lätt.
Jale Poljarevius var en av flera talare under seminariet som fyllde den stora sal tio i Universitetshuset. Bland övriga som gav sin bild av nuläget när det gäller grovt våld och droger fanns representanter för gränspolisen, narkotikapolisen och Uppsala universitetet.
LÄS MER: Lynx Teodor bekämpar gäng i Gränby
Dessutom var Uppsalapolitikerna Jonas Segersam (KD) och Mohamad Hassan (L) inbjudna att delta i ett avslutande panelsamtal. Där bjöd Mohamad Hassan på en nyhet ur den kommande budgeten, som svar på en fråga från publiken kring avhopparverksamhet:
– Vi kommer att avsätta pengar för en satsning på avhopparverksamheten i Uppsala. Det finns ett stort behov av det.
Hur mycket pengar handlar det om?
– Det kan jag inte säga nu, det kommer i budgeten. Men det är en av våra huvudåtgärder för ökad trygghet i Uppsala, säger Mohamad Hassan.
Även konkreta förslag om arbetsmarknadsåtgärder för ungdomar i områden med utanförskap och kriminalitet ska finnas med som en nyhet i budgeten när den presenteras, uppger Mohamad Hassan.
Forskaren och narkotikapolisen Mia-Maria Magnusson berättade om så kallade öppna drogscener där försäljning av narkotika sker, exempelvis Plattan vid Sergels torg i Stockholm. Enligt Jale Poljarevius har Resecentrum klassats som en sådan öppen drogscen i Uppsala, vilket var det som föranledde stora insatser där från kommunen och polisen för några år sedan.
– Men det vi såg var att det i stället flyttade till andra platser, som Påvel Snickares gränd. Så försäljningen har inte försvunnit.
LÄS MER: Rikspolischefen kallas till Uppsala
Seminariet arrangerades av Uppsala universitets forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.