Uppsala tar "krafttag" mot svarta kontrakt

Skattepengar riskerar att gå till kriminella när den svarta hyresmarknaden växer. Uppsala kommun säger sig nu ta krafttag mot problemet.

28 augusti 2019 09:33

UNT har i flera artiklar berättat att det går att få försörjningsstöd till hyran trots att man bor svart. Uppsalahem och socialsekreterare har kritiserat systemet hårt. De menar att detta bidrar till att den svarta marknaden växer samtidigt som skattepengar riskerar att gå till kriminella som säljer svarta kontrakt och tar ut överhyror.

Efter artiklarna kallade kommunalrådet Mohamad Hassan (L), ordförande för arbetsmarknadsnämnden, i maj till möte med socialtjänsten, Uppsalahem samt jurister.

Följden blev att kommunens tjänstemän fick uppdraget att föreslå åtgärder för att stoppa dessa bidrag.

Enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen tar nu kommunen "krafttag mot svarta hyreskontrakt". En av åtgärderna är att fördjupa samarbetet med stora fastighetsägare.

– På det här sättet tar Uppsala kommun sitt ansvar för att uppnå det konkreta målet ”nolltolerans mot svarta hyreskontrakt” som ingår i polisens och kommunens gemensamma satsning för att motverka grov och organiserad brottslighet, säger Mohamad Hassan i pressmeddelandet.

Åtgärden innebär bland annat att säkerställa att "rutiner följs och att tillgängliga verktyg används vid varje ansökan om försörjningsstöd". Kommunen skriver också att klienter kommer att informeras om vad som avses med en godkänd andrahandsuthyrning och hyreskontraktens giltighet kommer att kontrolleras.

– Vårt samarbete med hyresvärdarna är en förutsättning för att motverka svartkontrakt på andrahandsmarknaden. På så sätt bidrar vi till hållbara och mer långsiktiga boendelösningar, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef socialtjänst – ekonomiskt bistånd vid Uppsala kommun, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Inget stopp för bidrag till svarta hyror

LÄS MER: Socialsekreterare tar strid mot svarta kontrakt

Regler för andrahandsboende

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från hyresvärden. Annars är det ett otillåtet, ofta kallat svart, kontrakt. Det är alltså den som hyr ut svart (och inte den som hyr) som gör fel.

Den som hyr i andra hand bör försäkra sig om att det finns tillstånd för andrahandsuthyrning – om tillstånd inte finns är man rättslös och kan tvingas flytta när hyresvärden upptäcker den otillåtna uthyrningen.

Att ha en inneboende kräver i regel inte att hyresvärden informeras (men det kräver alltså att du själv bor i bostaden samtidigt).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström