Inget stopp för bidrag till svarta hyror i Uppsala

Socialtjänsten i Uppsala granskar inte om bidrag till hyran går till personer som bor svart. En ny dom i kammarrätten ger nu Uppsalahem hopp om att kommunen ska göra det. Men kommunen har inga sådana planer – och sekretess hindrar socialtjänsten att avslöja om man upptäcker svartkontrakt.

Uppsalahem tog 2018 tillbaka 85 hyreskontrakt sedan man upptäckt att hyresgästen hyrt ut bostaden svart.

Uppsalahem tog 2018 tillbaka 85 hyreskontrakt sedan man upptäckt att hyresgästen hyrt ut bostaden svart.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2019-04-02 07:00

Uppsala kommun kräver inte att den som söker socialbidrag till hyran kan visa upp ett godkänt hyreskontrakt. Därmed kan även den som hyr i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden få bidrag. Något som Uppsalahem länge varit skarpt kritiska till.

– Vi upptäcker ibland att personer som bor svart i våra lägenheter får försörjningsstöd i hyresbidrag. Om kommunen krävde godkända hyresavtal skulle det hjälpa till att stävja fusk på bostadsmarknaden, säger en tjänsteman på Uppsalahem som vill vara anonym.

En kommun som i flera år krävt godkända hyreskontrakt för bidragsutbetalning är Södertälje. Motiveringen är att man vill motverka bedrägerier i välfärden och på bostadsmarknaden.

Det råder dock oenighet om vad en socialtjänst får göra. Uppsala kommun lutar sig mot bland annat Socialstyrelsens riktlinjer som säger att socialtjänstens uppgift är att bedöma om hyran är skälig, inte att kontrollera hur hyreskontrakten är utformade.

En dom i kammarrätten i Stockholm från februari i år ger dock Södertälje rätt att neka bidrag till svartkontrakt. Kammarrätten skriver: "Av den som hyr en bostad i andra hand och vill ha bistånd till kostnad för boende bör i de flesta fall kunna krävas att han eller hon kan visa upp ett giltigt hyreskontrakt."

– Vi hoppas att Uppsala kommun tittar på den domen och följer efter Södertälje, säger tjänstemannen på Uppsalahem.

Men Uppsala kommun har i nuläget inga planer på att ändra sina rutiner. På socialtjänsten i Uppsala hänvisar man till en analys av domen som gjorts av en jurist. Juristen menar att kammarrätten enbart uttalar sig i det specifika fallet och därmed inte ger några nya riktlinjer åt socialtjänsten.

– Vi anser inte att sättet som Södertälje jobbar på är lagligt. Men om rättsläget ändras så följer vi det, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef på socialtjänsten.

Är det inte rimligt att socialtjänsten är med och motverkar fusk på bostadsmarknaden?

– Jo, och det gör vi. Vi samarbetar på flera sätt med Uppsalahem och andra bostadsbolag, jag vill inte gå in på detaljer hur det sker.

Sekretessreglerna gör dock att socialtjänsten inte får tipsa bostadsbolagen om de upptäcker svarta kontrakt.

– Vi får ju inte röja att en person är klient hos oss. Bara vid brott som ger fängelse över ett år kan vi bryta sekretessen.

Enligt Ida Bylund Lindman är det en minoritet av de som söker bidrag till hyran som har andrahandskontrakt. De flesta har förstahandskontrakt eller bostadssociala kontrakt.

Den svarta bostadsmarknaden har funnits länge. Många bedömare, däribland polisen, menar att problemet vuxit i hela landet de senaste fem åren på grund av bostadsbristen. I vissa fall ligger kriminella grupperingar bakom uthyrningen av svartkontrakten, och det är ibland till dem som bidragen från socialtjänsterna går enligt en kartläggning som Boverket gjort.

Uppsalahem har sedan 2016 trappat upp arbetet med att utreda misstänkta svartkontrakt. 2018 återkallade man 85 hyreskontrakt. Ytterligare några hundra lägenheter utreddes, men där räckte inte bevisningen. 2017 togs 101 lägenheter tillbaka, alltså fler än i fjol. Enligt Uppsalahem finns dock inget som tyder på att problemet minskat; bolaget får in betydligt fler tips än de hinner utreda.

– Vi skulle vilja hinna göra mer. Svarta kontrakt sätter hela kösystemet ur spel. Det är otryggt för den som hyr svart och skapar också social oro i bostadsområden. Vi har träffat på små lägenheter där 7-8 personer bor, med mycket ljud som följd, säger tjänstemannen på Uppsalahem.

I ett nystartat projekt som Uppsalapolisen och Uppsala kommun dragit igång tittar man på hur Södertälje jobbar för att motverka välfärdsbrottslighet. Men det involverar alltså inte socialtjänstens rutiner vad gäller svarta kontrakt.

Svarta kontrakt

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från hyresvärden. Annars är det ett otillåtet, ofta kallat svart, kontrakt.

Den som hyr i andra hand bör försäkra sig om att det finns tillstånd för andrahandsuthyrning, om inte är man rättslös och kan tvingas flytta när hyresvärden upptäcker den otillåtna uthyrningen.

Uppsalahem tillåter andrahandsuthyrning i vissa situationer, främst jobb/studier på annan ort. Det är hyresgästen själv som får hitta en andrahandshyresgäst, Uppsalahem skickar alltid en kopia av tillståndet till andrahandshyresgästen med uppgift om vad hyran är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!