Tillfällig skola i Gottsunda försenas

De moduler som tillfälligt ska ersätta den nedbrunna Gottsundaskolan försenas. Först till hösten kan de stå på plats, enligt den nya tidsplanen.

19 december 2018 15:27

– Det är klart att jag och personalen blir besvikna över beskedet. Vi var verkligen inställda på att flytta tillbaka efter sportlovet, säger Elisabeth Viksten Eriksson, rektor vid Gottsundaskolan.

Nu kommer den tillfälliga lösningen intill Fyrisskolan på Götgatan att vara i bruk under en längre tid, vilket kräver anpassningar av verksamheten.

– Vi måste se över personalens arbetssituation och kanske en del av möbleringen. Det måste vara bra för både personal och elever, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Inte minst logistiken är utmanande. Det går bussar varje dag mellan Gottsunda och Götgatan. En del tillfälliga klassrum har ställts i ordning vid Kulturpunkten och vid Träffpunkt Treklangen. Här är det framför allt niorna som har en del undervisning. För lärarna innebär det många resor fram och tillbaka mellan Luthagen och Gottsunda.

– Vi försöker samordna lektionerna så mycket det går. Men det är klart att det sliter på personalen. Jag blir rörd över att min personal är så lösningsfokuserad och tänker framåt oavsett vad som händer, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Förseningen av modulerna beror på flera olika faktorer. Bland annat visade det sig att torpargrunden till de gamla husen inte klarar tyngden från modulerna.

– Man måste ha förståelse för att det kan bli förseningar om grunden inte håller en bra kvalitet. Men jag tycker att detta inte kommunicerats på bästa sätt. Jag fick beskedet först i går, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Carl Ljunggren, fastighetschef på kommunen, säger att markundersökningarna dragit ut på tiden eftersom projekteringsarbetet inte kunde sätta i gång förrän marken svalnat ordentligt och marken röjts från brandresterna.

– Det är först nu som den noggranna utredning som krävs har blivit färdig, säger han.

Men när undersökningen drog ut på tiden borde ni ha förstått att tidsplanen inte höll, varför fick skolan reda på det först nu?

– En lärdom från den här processen är att vi ska ha en kontinuerlig information till dem om hur processen går.

De moduler man har beställt rymmer 350 elever. Dessutom räknar man med att den brandskadade byggnaden som står kvar ska saneras och renoveras så att skolan kan rymma totalt 500 elever.

Hur stor är risken att brandsaneringen av den byggnaden drar ut på tiden så att det blir nya förseningar?

– I de processer som vi rår över kommer vi att klara tidsplanen. Nu är det upp till de entreprenörer vi anlitar att de har den kapacitet de lovar så att vi kan gå i mål, säger Carl Ljunggren.

LÄS MER: Gottsundabranden, detta har hänt

LÄS MER: "Det känns som att vi går stärkta ur det här"

LÄS MER: Då kan Gottsundaskolan flytta tillbaka

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer