Gottsundabranden: Detta har hänt

En månad har gått sedan Gottsundaskolan brann ner. UNT sammanfattar vad som har hänt sedan dess.

8 november 2018 08:30

8 oktober

Klockan 02.43 natten mot måndagen 8 oktober larmas polis till Gottsundaskolan. Det brinner i skolan och räddningstjänst tillkallas sedan branden snabbt sprider sig. Tre stationer tillsammans försöker rädda skolan men två av skolans tre huskroppar totalförstörs. Två tonårstjejer grips på plats, misstänkta för grov mordbrand. Vid 17-tiden är branden släckt. 35 brandmän som arbetat med släckningsarbetet kan lämna brandplatsen. Elever och lärare samlas redan på morgonen i Gottsunda kyrka för samtal och stöd.

9 oktober

Tisdagen inleds med att brandplatsen röjs och rester av skolan fraktas bort. Elever och lärare samlas även på tisdagen i Gottsunda kyrka men under hela veckan får eleverna alternativ undervisning. Skolledningen meddelar att man hoppas vara igång med undervisningen redan påföljande måndag. Rektor Elisabeth Viksten Eriksson arbetar tillsammans med representanter från kommunen för att lösa lokalfrågan för eleverna.

10 oktober

Elever kärleksbombar Gottsundaskolan på en skrivtavla inne i Gottsunda kyrka. Fotbollförbundet bjuder in Gottsundaeleverna till landskampen mot Slovakien på Friends arena.

Uppgifter framkommer om att Gottsundaskolans larm inte var anslutet till räddningstjänsten och SOS alarm.

Erik Pelling (S) meddelar att man avser tidigarelägga arbetet med bygget av nya Gottsundaskolan.

11 oktober

Erik Pelling (S) uppskattar att kostnaderna för den nya Gottsundaskolan till 350–450 miljoner kronor.

Uppsala kommun meddelar att eleverna från Gottsundaskolan kommer att beredas plats på Sverkerskolan på Götgatan och även undervisas i de lokaler som är oskadda på Gottsundaskolan. Tre årskurser i taget ska ha undervisning på Sverkerskolan. Eleverna kommer att bussas till skolorna.

Gottsundaskolan är en skola med årskurser från 6-9 och har 483 elever inskrivna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!