Då kan Gottsundskolan flytta tillbaka

Gottsundaskolan hoppas flytta tillbaka i tillfälliga lokaler direkt efter sportlovet. Det är dock troligare att det dröjer fram till sommarlovet innan modulerna är på plats.

8 november 2018 08:00

Kommunen kommer i veckan att skicka en beställning på moduler för en tillfälllig skola. Modulerna planeras för 630 elever, vilket ger skolan ett utrymme att växa från dagens 483 elever som är inskrivna vid skolan. Det är ännu inte klart om det ska vara modulbyggnader i flera våningar eller om de endast ska ligga i ett plan.

Brandplatsen där den tidigare skolan stod är nu sanerad. Fortfarande är det oklart hur pass omfattande renovering som krävs av den byggnad som klarade sig i branden.

LÄS MER: Plan för Gottsundaskolan klubbad

Magnus Dureman, fastighetschef på det kommunala bolaget Skolfastigheter, vill inte säga något om hur lång tid det kan ta att få de tillfälliga lokalerna på plats innan han sett själva beställningen.

– Det beror på en mängd faktorer. Jag vet till exempel inte om det går att använda el- och fjärrvärmeanslutningen som är framdragen till bottenplattan för den gamla skolan, eller om den skadades vid branden. Vi måste också undersöka tillgången till moduler. Det jag kan utgå från är den senaste moduluppställningen vid Malmaskolan. Där tog det ett halvår från beställning till inflytt, säger han.

Magnus Dureman säger att man från Skolfastigheters sida velat avvakta den konkreta beställningen innan arbetet påbörjas.

– Vi har naturligtvis fört en dialog med fastighetsavdelningen om att det kommer en beställning, men vi har inte tjuvstartat något arbete, säger han

Modulerna vid Malmaskolan används som tillfälliga lokaler när delar av skolan renoveras. Totalt behövde man vid Malmaskolan ordna tillfälliga klassrum åt betydligt färre elevplatser än vid Gottsundaskolan eftersom det bara är halva skolan som renoveras åt gången.

Tar det ändå lika lång tid att få modulerna på plats vid Gottsundaskolan som vid Malmaskolan innebär det att de kan vara inflyttningsklara i maj.

Från skolans sida räknar man dock med att kunna flytta tillbaka till Gottsunda mycket tidigare.

– Det besked vi har fått från grundskolechefen är att vi ska kunna flytta tillbaka direkt efter sportlovet. Och det utgår vi från i vår planering, säger Elisabeth Viksten Eriksson, rektor vid Gottsundaskolan.

Det låter som en orimligt snabb tidsplan. Vad gör ni om den inte håller?

– Vi tror att det är realistiskt. Hittills har allt arbete gått över förväntan efter branden. Det är viktigt för oss att vi har den här tidsplanen, och det är den vi håller oss till säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer