Så hittade man tablettberget

En polismans rutinkontroll ledde till jättebeslaget av ett halvt ton narkotikaklassade tabletter i Uppsala. Narkotikan kopplas till en nätbutik som sålt för mångmiljonbelopp.

11 april 2018 22:37

På juldagen förra året såg en av polisens hundförare en man i Gottsunda som postade en stor mängd brev. När polisen försökte kontrollera saken lade mannen benen på ryggen och sprang iväg, men blev upphunnen. Kontrollen visade att breven innehöll totalt 4 000 narkotikaklassade tabletter. Det blev starten för en utredning som ledde till ett av de största tablettbeslagen någonsin i landet. Totalt har 770 000 narkotikaklassade tabletter hittats på olika adresser i Uppsala.

LÄS MER: Jättebeslaget över ett halvt ton

Mannen med breven hade ett antal nycklar på sig vid gripandet. Genom ett intensivt polisarbete kunde en av nycklarna spåras till en lägenhet i Gottsunda. När utredarna öppnade dörren möttes de av en ovanlig syn:

– Lägenheten hade inget möblemang och var egentligen inte beboelig utan inredd som ett kontor och lager, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona, som leder förundersökningen.

I lägenheten fanns en samling väskor som visade sig innehålla totalt 485 000 narkotikaklassade tabletter.

– Bostaden bedöms ha använts uteslutande för att lagra och paketera narkotikaförsändelser, säger Michael Ehrencrona.

LÄS MER: Kan vara värt 30 miljoner

I en annan lägenhet i samma stadsdel hittades fler väskor, med totalt 275 000 tabletter. Dessutom har en hel del annan narkotika hittats. Jättebeslaget bedöms vara värt 20-30 miljoner kronor i missbruksledet. Utredarnas huvudteori är att det rör sig om äkta tabletter och inte pirattillverkade preparat.

Två män sitter häktade sedan härvan började rullas upp. Narkotikan och de misstänkta männen kopplas till en sida på internet som enligt utredarna bedrivit narkotikaförsäljning i mångmiljonklassen.

– De är misstänkta både för innehav av stora mängder narkotika men också för att ingå i organisationen kring internetsidan, säger Michael Ehrencrona.

Tror ni att det finns fler inblandade?

– Mycket tyder på det och utredningen pågår fortfarande.

Varför tror ni man haft så stora mängder narkotika i bostäderna?

– De kan ha varit så trängda att detta var de enda säkra adresserna för förvaringen.

En av de misstänkta männen har enligt åklagaren mycket stark anknytning till de lägenheter där narkotikan förvarats. Enligt åklagaren finns också starka bevis mot den andre mannen, som postade breven och hade nyckeln till en av bostäderna. Dessutom finns enligt utredarna annan bevisning.

Båda männen har hela tiden nekat till brottsmisstankarna. Den man som postade breven säger i förhören att han inte hade någon kännedom om brevens innehåll. Utredningen beräknas pågå åtminstone ytterligare ett par månader innan åtal kan väckas.

20 olika preparat

Beslaget av narkotika i Uppsala består av totalt upp emot 20 olika preparat.

De största beslagen består av de narkotikaklassade läkemedlen Klonazepam, Alprazolam, Zolpidem och Tramadol.

Dessutom har en skarp handgranat och två skarpladdade skjutvapen med ammunition hittats i anslutning till narkotikan.

De två häktade männen misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist