Jättebeslaget i Uppsala: Över ett halvt ton narkotika

Mer än ett halvt ton narkotika. Så stort är beslaget som gjorts i två Uppsalabostäder och som enligt åklagaren är det största i landet.

12 januari 2018 17:39

– Vi är nästan klara med räkningen. Det handlar om enorma mängder. Vikten tycks överstiga 500 kilo och det är med säkerhet det största beslaget i sitt slag i landet, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona, som leder förundersökningen.

Narkotikan har hittats vid två polistillslag på adresser i Gottsunda i mellandagarna. Åklagaren vill inte avslöja vilken typ av narkotika det rör sig om, men enligt tidigare uppgifter till UNT handlar det om narkotikaklassade tabletter av typen bensodiazepiner, som används vid bland annat sömnsvårigheter och ångest. När fyndet gjorts satte polisen in tungt beväpnad personal för att bevaka narkotikan under transporten från bostäderna.

– Det bedömdes att det fanns en rånrisk mot transporten. Nu är fyndet i säkert förvar, säger åklagaren.

Sedan tillslagen gjordes har ett antal poliser arbetat heltid med att bland annat räkna och väga preparaten, ett arbete som ännu inte är helt avslutat.

– Det måste gås igenom i detalj och med omsorg, så man inte förstör eventuella tekniska spår, säger Michael Ehrencrona.

Två män från Uppsala, 24 respektive 30 år gamla, sitter nu häktade för inblandning i jättefyndet. 24-åringen greps på juldagen. 30-åringen anhölls i sin frånvaro den 2 januari och greps i tisdags. Vid tillslagen hittade polisen förutom narkotikan också en handgranat och en skarpladdad pistol. Fynden misstänks ha koppling till 30-åringen, som på fredagseftermiddagen häktades både för grovt narkotikabrott samt för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Enligt de uppgifter jag har så var det en fullt fungerande handgranat. Det är väldigt glädjande att den påträffats innan den kommit till användning, säger åklagaren.

Han bedömer att narkotikamisstankarna senare kommer att höjas till den allvarligaste graden, synnerligen grovt narkotikabrott, när analyserna av substanser och renhetsgrader är färdig.

Åklagaren lämnar inga uppgifter om vilka spår som ledde polisen till de två adresserna eller om de häktade männen misstänks ha ägnat sig åt narkotikaförsäljning:

– Misstankarna bygger på de beslag som gjorts, sedan utreder vi om det sålts någon narkotika och i så fall i vilken utsträckning.

Michael Ehrencrona vill inte heller kommentera om det kan bli aktuellt med fler tillslag eller gripanden. Klart är att utredningen kommer att pågå länge och att åtal inte kan väntas förrän framåt våren.

– Vi arbetar på väldigt bred front och det finns många utredningsåtgärder att vidta. Det här tar ytterligare ett antal månader att utreda.

Båda männen sitter häktade på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, men nekar till brott.

- Min huvudman förnekar all inblandning i saken. Han är angelägen om att utredningen går vidare och är förvissad om att den kommer att påvisa hans oskuld till någon hantering av narkotika, säger 30-åringens försvarare, advokat Filip Rydin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist