Knarkbeslaget kan vara värt 30 miljoner

Jättebeslaget av narkotika i Uppsala bedöms vara värt mellan 20 och 30 miljoner kronor vid försäljning. Tillslaget kan få stor effekt för knarkhanteringen i Uppsala.

18 januari 2018 20:15

Polisen har nu räknat färdigt på innehållet i det rekordstora beslag som gjordes på två adresser i Uppsala i mellandagarna. Åklagaren vill inte avslöja exakt hur stora mängder som hittades men har tidigare gjort bedömningen att det överstiger ett halvt ton. Utredarna lämnar heller inga uppgifter om vilken slags narkotika som ingår i fyndet, men enligt tidigare uppgifter till UNT består det åtminstone delvis av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. Färska uppgifter från Tullverket pekar på att smugglingen av läkemedlet till Sverige ökat kraftigt.

Två män sitter häktade för grovt narkotikabrott, båda nekar till misstankarna. Kammaråklagare Michael Ehrencrona, som leder förundersökningen om Uppsalabeslaget, tror att insatsen kan få resultat även på längre sikt för narkotikatillgången:

– Vi hoppas att den här kriminella grupperingen inte kan fortsätta sin verksamhet. Det uppskattade värdet av den narkotika vi har är 20-30 miljoner kronor när det kommer i konsumentens hand.

Det är ovanligt att så stora mängder narkotika kan tas i beslag vid bara ett par razzior. Enligt åklagaren har storleken på fyndet stor betydelse för de inblandades förmåga att hålla sig kvar på narkotikamarknaden:

– Vi vill få just den effekten, att ta deras logistiska tillgångar så att de inte kan fortsätta sin verksamhet. Med facit i hand är vi väldigt glada att de förvarade så mycket på de här platserna.

Åklagaren vill inte spekulera i vilka andra effekter beslaget kan få för narkotikahandeln i Uppsala. Enligt en erfaren narkotikautredare som UNT talat med, men som inte arbetat med det aktuella fallet, sker inköp av större narkotikalager ofta på kredit. Överenskommelsen innebär att leveransen betalas i takt med att pengar från vidareförsäljningen till langare eller missbrukare kommer in. När stora partier narkotika i stället hamnar hos polisen innebär det i normalfallet mångmiljonskulder för ägarna, samtidigt som andra kreditköp tidigare i leden inte blir betalda.

Följden blir ofta nervositet och avsteg från säkerhetsrutinerna när narkotikaförsäljare behöver få in snabba pengar eller bli av med de eventuella restpartier som finns, för att inte dras in i den aktuella polisutredningen. Det kan i sin tur leda till att polisens chanser till ytterligare avslöjanden ökar, enligt UNT:s källa.

De båda misstänkta i Uppsalafallet sitter häktade i första hand till slutet av januari, men utredningen väntas pågå under ett antal månader innan åtal kan väckas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!