Renoveringen av Domkyrkan dyrare än tänkt

Kostnaden för renoveringen av de rostansatta spirorna vid Domkyrkan växer – innan arbetet ens har börjat på allvar. ”Vi har tvingats räkna om”, säger Kristian Nordlund som är fastighetschef i Svenska kyrkan i Uppsala.

16 maj 2019 07:00

När tidningen besökte byggprojektet vid Domkyrkan i januari var beskedet att kostnaden skulle landa på omkring 40 miljoner kronor. Nu har den summan reviderats till 50 miljoner kronor.

– Vi har tvingats göra om beräkningarna efter hand, säger Kristian Nordlund om projektet som från början var tänkt att inledas förra sommaren.

Den kyrkoantikvariska ersättningen från staten täcker runt 70 procent av beloppet (35 miljoner). Resten (cirka 15 miljoner) kommer från Svenska kyrkans medlemmar.

– Den kyrkoantikvariska ersättningen är medel man söker varje år just för underhåll av kulturbyggnader, fortsätter Kristian Nordlund.

Bygget är planerat att ta tre till fyra år. Just nu håller arkeologer på att undersöka ytan framför de två 118,7 meter höga kyrktornen som har grävts ur för att ge plats för en hundra kvadratmeter stor betonggjuten platta, som tidningen tidigare har rapporterat. Den plattan ska ligga som grund för en 130 meter hög tornkran som ska användas i det fortsatta arbetet med att få ned de 4,2 ton tunga spirorna. Tornkranen kommer att vara plats under hösten.

– Vi ska plocka isär så mycket det går. Vill det sig väl så kommer vi kunna lyfta av själva korsen som är av gjutjärn. Vi börjar med det södra tornet och därefter tar vi det norra. Sedan ska spirorna behandlas av en verkstad där de ska blästras, målas och monteras ihop igen, säger Kristian Nordlund.

Under onsdagen bjöd Uppsala stift in riksdagsledamöter från stiftets tre län, Gävleborg och Uppsala och delar av Stockholm för att ta del av arbetet. 4 av 25 inbjudna riksdagsledamöter dök upp.

Från Uppsala län fanns Sanne Lennström (S) på plats, liksom Ilona Szatmari Waldau (V).

– Jag tycker att det viktigt att gå när man bli inbjuden till det som är viktigt i Uppsala län. Vi behöver känna vårt eget län för att företräda det. Dessutom är jag väldigt historiskt intresserad, säger Ilona Szatmari Waldau.

De inbjudna politikerna togs med på en visning upp i det ena kyrktornet. Först väntade en byggnadshiss upp till ungefär 55 meter, så högt som murbruket sträcker sig.

– Det var imponerade. Jag tänker på hur de fick slita när de byggde de här tornen på 1500-talet. Vi åkte hiss, det gjorde inte de, säger Ilona Szatmari Waldau.

LÄS MER:Restaurering av Domkyrkan innebär utmaningar

LÄS MER: Jättegropen ska ge nya svar

LÄS MER: Domkyrkan måste genomgå renovering

Renovering av Domkyrkan

Under en inspektion 2015 upptäcktes rost i de tio meter höga tornspirorna på Uppsala domkyrka. Spirorna är gjorda av gjutjärn och stål och väger 4,2 ton.

För att komma åt att renovera spirorna ska en 130 meter hög tornkran användas för att montera byggnadsställningar runt tornen.

Arbetet med utgrävningarna av Domkyrkoplanen, där betongplattan för tornkranen ska stå, påbörjades i januari.

Att färdigställa arbetet med båda tornens spiror beräknas ta 3–4 år. Domkyrkan är öppen under arbetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa