Rättegången mot misstänkte serietafsaren inleds i dag

I dag börjar rättegången mot den 23-årige man som åtalats för sexuella ofredanden av unga kvinnor i Uppsala. Mannen misstänkts också för två våldtäktsförsök.

4 april 2019 07:57

Rättegången mot den misstänkte serietafsaren inleds klockan 13 i dag, torsdag, i Uppsala tingsrätt, drygt två månader efter att UNT först rapporterade om att en ung kvinna blivit påhoppad och sexuellt ofredad på Börjegatan i Uppsala.

LÄS MER: Kvinna sexuellt ofredad

23-åringen är åtalad för nio fall av sexuella ofredanden samt två fall av försök till våldtäkt i Uppsala, sammanlagt alltså elva olika händelser. Flera brottsoffer har vittnat om att de angreps av en person med blått munskydd. När mannen greps bar han också flera munskydd i den bil han använt.

LÄS MER: Utpekade serietafsaren jobbade åt kommunen

Det var i slutet av januari som polisen började få in flera anmälningar om sexuella ofredanden runt om i Uppsala. Tidigt började polisen misstänka att det kunde finnas kopplingar mellan ofredandena i Uppsala och gick ut med en efterlysning. Gemensamt för händelserna var att alla kvinnor hade lämnat ett liknande signalement och tillvägagångssätt av hur ofredandet gått till. Enligt åtalet ägde det första ofredandet rum den 22 januari.

LÄS MER: Polisen efterlyser man som sexuellt ofredat kvinnor

LÄS MER: Sexofredaren: Detta har hänt

Samtidigt eskalerade raden av fall då en okänd man tafsade på sina offer. Inom loppet av två veckor utsattes ett tiotal kvinnor i centrala Uppsala, där de berättade att mannen burit munskydd.

LÄS MER: Det här vet vi om gärningsmannen

I de flesta fall hade mannen smugit sig på kvinnor i 20-årsåldern bakifrån för att sedan ta kvinnan på rumpan eller mellan benen. Mannen hade därefter snabbt tagit sig ifrån platsen. En måndagskväll i februari greps en man och polisen sade sig veta att det var mannen som ofredat flera kvinnor iklädd ett munskydd. Han släpptes dock efter förhör men var fortfarande misstänkt. Polischef JalePoljarevius berättade att en ledig polis stoppade mannen innan gripandet, tack vare hjälp från allmänheten.

LÄS MER: Polisen tackar allmänheten för insatsen

Några dagar senare, den 14 februari, greps mannen på nytt och blev då anhållen. Han ska ha överlämnat sig själv när han märkte att han hade poliser efter sig.

LÄS MER: Misstänkte serietafsaren anhållen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!