(L) kräver ökat föräldraansvar

Flera oppositionspartier vill ha hårdare tag med fler poliser, övervakningskameror och kommunala väktare. Liberalerna kräver ökat föräldraansvar.

27 februari 2017 09:05

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) anser att samhället har ett tungt ansvar för att förebygga att unga dras till gängbrottslighet eller annan kriminalitet. Han kräver också att föräldrarna tar ett större ansvar.

– De måste fråga sig, vad gör mitt barn i kväll. Jag tycker att vi ska ställa högre krav. Det har vi varit dåliga på, säger han.

Hjälper det?

– Jag tror att de flesta tycker så. Vissa föräldrar säger att det inte går. Men de har råkoll på vad deras döttrar gör, samtidigt som de låter sina söner göra vad de vill.

LÄS MER: Unga i riskzonen för gängkriminalitet ska kartläggas

LÄS MER: Därför har gängen fått växa fram

Kristdemokraterna vill ha fler poliser, och kommunala väktare.

– För fem miljoner får vi tio väktare som kan finnas på olika ställen där det för tillfället är oroligt. Det är en viktig trygghetsfråga i förebyggande syfte, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).

Men är inte det polisens jobb?

–  Väktarna ska fungera som ett komplement till polisen.

LÄS MER: Så jobbar polisen mot gängen

Även M och SD vill ha fler poliser, men övervakningskameror i city i stället för väktare.

Fredrik Ahlstedt, kommunalråd för (M), säger att han krävt kameror länge, men att inget händer.

– Kameror hindrar folk från att begå brott, ger ökad trygghet och motarbetar organiserad brottslighet.

Parallellt vill Fredrik Ahlstedt se en mer aktiv socialtjänst och fler åtgärder för jobb.

SD:s gruppledare Simon Alm anser att polisen måste få mer resurser för att bekämpa brottsligheten i hela landet.

– Vi har haft en enorm våg av rån och misshandel som svept över Uppsala den senaste tiden, med otrygghet som följd. Vi vill att kommunen sätter upp övervakningskameror vid brottsutsatta platser, säger han.

Vill ni inte ha mer förebyggande arbete?

– Det är inte det förebyggande arbetet som är centralt i det läge vi är i. Det hjälper inte att öppna fler fritidsgårdar.

Kommunalrådet Stefan Hanna (C) har en hel palett med åtgärder, från insatser mot bidragsfusk och utökade befogenheter att beslagta kriminellas tillgångar till ökat föreningsstöd och resurser för att nå syskon till grovt kriminella i förebyggande syfte.

– Lokalt så vill vi ha inkluderingspengar riktade till unga i riskzonen så att deras familjer inte undviker att uppmuntra sina barn att till exempel gå på fotboll, dansa eller åka skidor. Det gör att de inkluderas bättre i samhället. Om det handlar om nysvenskar så blir det lätt så att de lever isolerade i grupper. Då ökar risken för att de hamnar i brottslighet, säger han.

Fler och bättre praktiska utbildningar är en annan väg.

– Många killar och tjejer som råkar in i kriminalitet är inte studiemotiverade. En praktisk utbildning leder till jobb, säger Stefan Hanna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa