Knutby skakades av morden

Orten Knutby och dess Filadelfiaförsamling är intimt förknippad med de brutala morden år 2004. Åtminstone en av de pastorer som nu åtalas misstänkt för misshandel hade då en ledande roll i församlingen.

15 maj 2019 10:02

Morden väckte stort uppseende både i svensk och internationell press. Den nu åtalade kvinnan kallades Kristi Brud, var pastor och hade en ledande roll i församlingen. Hon figurerade flitigt i pressen efter dåden. Kristi brud lämnade Knutby en tid men återkom senare. Hon tvingades dock bort från församlingen år 2016 tillsammans med en annan pastor.

Läs mer:Åtal väcks mot tre före detta Knutbypastorer

Själva morden genomfördes natten till den 10 januari 2004. En ung församlingsmedlem som också arbetade som barnflicka åt en av församlingens andra pastorer, Helge Fossmo, sköt vid fyratiden på morgonen Fossmos 23-åriga hustru till döds och skadade hans 30-årige granne svårt. Efter morden körde barnflickan till sin pappas bostad i Småland. Hon pekades tidigt ut av Helge Fossmo som möjlig gärningsperson. Redan i de första förhören i pappans hus erkände hon vad hon gjort. Då började hela historien rullas upp.

Det visade sig att flickan inte bara hade varit barnflicka utan också Helge Fossmo älskarinna. Han ska också ha haft ett förhållande med den skjutne 30-åringens hustru. Barnflickan, som var religiöst sökande, fick anonyma sms av Helge Fossmo som liknade bibelutläggningar. På så sätt programmerade han henne att utföra morden. Hon själv kände sig tvingad till att begå dåden och trodde att hon skulle få nåd från Gud genom att utföra dem.

Läs mer: "De har levt i en väldig skräck"

Utredarnas teori är att Helge Fossmo och grannfrun tänkte gifta sig. Helge Fossmo bestämde sig för att röja deras respektive partners ur vägen för att kunna göra det. Att begära skilsmässa var tabu i den position han befann sig.

Helge Fossmo nekade dock till anklagelserna och sade att barnflickan misstolkat hans sms. Efter en lång rättegång fälldes han för anstiftan till mord och mordförsök. Han dömdes till livstids fängelse. Barnflickan dömdes för samma brott, men till rättpsykiatrisk vård. Helge Fossmo sitter fortfarande i fängelse. Han har vid flera tillfäller ansökt om att få ett tidsbestämt straff, senast förra året, men fått avslag. Barnflickan är sedan länge fri.

Läs mer: Tingsrätten redan hårt pressad av tunga mål

Trots morden och all uppmärksamhet fortsatte Filadelfiaförsamlingen sin verksamhet i Knutby. Men händelserna satte djupa spår i det lilla samhället. Omkring 100 av Knutbys invånare var med i församlingen och många av medlemmarna var en naturlig del av samhället genom sina jobb inom äldreomsorg och skola.

Filadelfiaförsamlingen i Knutby lade ned sin verksamhet i maj förra året.

Källa: Unt:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström