Åtal väcks mot tre före detta Knutbypastorer

Tre pastorer i före detta Knutby Filadelfiaförsamling åtalas bland annat för misshandel samt sexuellt utnyttjande. En av de åtalade är Åsa Waldau, den så kallade Kristi Brud.

14 maj 2019 08:54

Kammaråklagare Liselott Herschend meddelade på tisdagen att hon kommer att väcka åtal mot tre före detta pastorer i Knutby Filadelfiaförsamling på onsdagen. Pastorerna ska åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Brotten ska ha begåtts under flera års tid fram till 2017 och anmälningarna gällande de påstådda brotten lämnades in till polisen i september det året, vilket UNT tidigare rapporterat om. Förhoppningen då var att åtal skulle kunna väckas redan i början av 2018 men utredningen har varit omfattande och dragit ut på tiden. Först nu kan alltså åtal väckas.

Åklagaren vill inte lämna några detaljer om ärendet före den presskonferens som ska hållas på onsdagen, då mer information kommer att presenteras.

– Jag säger ingenting innan presskonferensen imorgon. Det är lite det som är grejen med en presskonferens, säger Liselott Herschend.

Men till tidningen Expressen sade Herschend senare att en av de före detta pastorerna, Åsa Waldau (som nu tagit ett annat namn), inte är misstänkt för sexualbrott.

– Hon är misstänkt för misshandel, i många fall, säger Herschend till Expressen.

Misshandeln misstänks ha utförts av de tre ledare inom församlingen som nu står inför åtal. Våldet ska ha bidragit till att upprätthålla en hierarki som byggts upp på religiös grund. ”Hierarkin ska ha kunnat upprätthållas genom utövandet av misshandel och andra gärningar som nu utreds. Närmast sektliknande förhållanden kan ha varit för handen”, skriver kammaråklagare Tomas Eriksson i en handling som UNT tagit del av. Under flera år, fram till 2017, misstänks personer inom kyrkan ha utfört handlingarna samt förmått andra att utföra dem, skriver åklagaren. ”Inom kretsen kan våld ha normaliserats på ett sätt som annars ofta bara förekommer inom nära relationer”, skriver Tomas Eriksson.

Flera av målsägandena i målet företräds av advokaten Elisabeth Massi Fritz.

– Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Det rör sig om målsägande som farit väldigt illa psykiskt, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett sms.

– Fler kommentarer kommer när åtal väcks och när jag har tagit del av åtalet, skriver hon vidare.

UNT har varit i kontakt med samtliga försvarsadvokater och målsägandebiträden. Ingen vill ge några ytterligare kommentarer förrän åtalet är inlämnat.

Totalt åtta olika målsäganden har figurerat i utredningen av målet, minst sex av de målsägande ska ha utsatts för misshandel och minst två ska ha utsatts för sexuellt utnyttjande. Två av brottsrubriceringarna i förundersökningen har varit sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt olaga tvång. Majoriteten brott ska enligt förundersökningen ha ägt rum innan 2016. Brotten som har rubricerats som sexuellt utnyttjande ska ha begåtts före oktober 2017. Brotten som rubriceras som misshandel ska ha ägt rum under icke preskriberad tid, preskriptionstiden för misshandel av normalgraden är fem år.

LÄS MER: Tre polisanmälningar kopplat till Filadelfiaförsamlingen i Knutby

BAKGRUND: Dramat i Knutby

LÄS MER: Filadelfiaförsamlingen i Knutby väljer att avsluta sin verksamhet.

LÄS MER: Skotten som skakade Knutby

TV: Se vår minidokumentär "Allt du behöver veta om Knutbyfallet"

Fakta: Morddramat i Knutby

Frun till pastor Helge Fossmo hittades mördad i Knutby i januari 2004. I huset bredvid hittades en 30-årig skottskadad man.

I juli 2004 dömdes pastorn till livstids fängelse för anstiftan till mord och till två mordförsök. Via sms fick han barnflickan att utföra brotten, enligt rätten.

Barnflickan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård men hon är sedan 2011 frisläppt och anses inte längre behöva vård. Fossmo fick 2017 avslag av domstolen på en begäran om att få sitt straff tidsbestämt till 24 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell/Erik Windolf/Nicklas Kihlberg/Lennart Lindström