"De har levt i en väldig skräck"

Församlingsmedlemmarna i Knutby fortsatte leva i vad som beskrivs som ett skräckvälde under åren efter de uppmärksammade händelserna 2004. Det uppger advokaten till en av de målsägande.

14 maj 2019 20:27

Under onsdagen kommer tre tidigare pastorer i Knutbyförsamlingen att åtalas för bland annat flera fall av misshandel och sexuellt utnyttjande.

– Vad jag förstått har de som utsatts främst varit medlemmar som befunnit sig i den närmaste kretsen kring församlingsledningen, säger advokat Leif Ericksson, målsägandebiträde för en av de åtta målsägandena.

Han har inte tagit del av åtalet och vet därför inte vilka handlingar de tre pastorerna kommer att åtalas för. Men i förhör har hans klient berättat att flera medlemmar levt under vad som beskrivs som ett skräckvälde.

– Misshandelsfallen har bestått av bestraffningar. Församlingsmedlemmar har bestraffats för att de inte böjt sig tillräckligt för ledningen. Min klient har berättat att hon blivit slagen så att händerna på den som slog blev alldeles blå, säger Leif Ericksson.

I förundersökningen har det förekommit brottsrubriceringar gällande olaga tvång, men det är oklart om den rubriceringen finns med i åtalet.

– Medlemmar har tvingats passa upp på ledningen i deras hem och exempelvis fått göra frukost åt dem. De har bestraffats genom att tvingas sova i vindskydd i skogen och inte få träffa sin familj eller sina barn på julafton. Men jag vet inte om den typen av händelser kommer att finnas med i åtalet, medlemmarna har ju möjligtvis inte tvingats i lagens mening. De har gjort det de blivit tillsagda och inte vågat protestera, säger Leif Ericksson.

Hans klient har berättat att situationen i församlingen förvärrades under åren mellan det uppmärksammade mordet 2004 och 2015-2017, då majoriteten av de händelser som de tre pastorerna nu ska åtalas för ska ha ägt rum.

– Våldet eskalerade. Medlemmar har misshandlats för att de inte varit "tillräckligt lyhörda" eller att den åtalade bara varit på dåligt humör. När min klient vid ett tillfälle försökte skydda sig mot slagen tog den åtalade bara i ännu mer. Man ska sträcka fram huvudet och ta emot slagen, enligt församlingsledningen, säger Leif Ericksson.

Hur har din klient mått i allt det här?

– Inte bra. De här medlemmarna har levt i en väldig skräck. De har varit livrädda. Ledningen har ju dessutom sagt sig vara nära Gud och medlemmarna har ju inte vågat hamna i onåd med Gud.

Först när delar av ledningen konfronterades av medlemmar och senare tvingades bort från Knutby började medlemmarna inse vad de faktiskt blivit utsatta för, berättar Leif Ericksson.

– Den insikten var riktigt jobbig, åtminstone för min klient.

Två av de tidigare Knutbypastorerna har i bland annat SVT:s "Uppdrag Granskning" tidigare erkänt att det rått missförhållanden inom församlingen. De har också tagit på sig en del av skulden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg