I helgen beslutade styrelsen för KD i Uppsala län att som första stora länsförbund föreslå ett nationellt förbud mot tiggeri.
– Att tillåta tiggeri är grymt mot de utsatta människor som tigger, det innebär ett accepterande av deras utanförskap. Ett tiggeriförbud är ett sätt att hjälpa dem som tigger, anser Jonas Segersam, (KD), som är kommunalråd i Uppsala.
Beskedet är en ganska stor omsvängning jämfört med för ett år sedan då Jonas Segersam sa så här i UNT apropå tiggeriförbud: "Kristdemokraterna tror inte på ett generellt förbud, men jag tror att det går att göra mer med de lokala ordningsföreskrifterna".
Jonas Segersam säger dock att han personligen hela tiden varit för ett tiggeriförbud. Men när han sagt att han inte velat ha ett förbud har han framfört partiets och inte sin egen ståndpunkt.
Det här är inte den enda fråga där Jonas Segersam svängt. Efter höstens val sa han att KD inte kunde tänka sig att samarbeta med SD.
Men förra veckan meddelade han att KD i Uppsala ibland samarbetar med Sverigedemokraterna. Hanstöder dessutom partiledaren Ebba Busch Thors utspel nyligen om att KD bör öppna upp för samtal med SD på det nationella planet.
Att KD i Uppsala län nu intar samma hållning som SD vad gäller tiggeriförbud innebär dock inte att Kristdemokraterna närmar sig Sverigedemokraternas politik, enligt Jonas Segersam.
– Skillnaden är att SD vill ha ett tiggeriförbud för att hindra människor från andra länder att komma hit. Men vi vill ha ett förbud som att sätt att hjälpa fattiga.
Uppsala kommun har tidigare gett miljontals kronor till stöd åt verksamheter för utsatta EU-migranter. Det gäller till exempel Crossroads där bland annat tiggare fått mat och kunnat tvätta kläder.
Anslagen till Crossroads har nyligen dragits in, bland annat eftersom kommunen ställt sig tveksam till om det är rätt typ av insatser för att hjälpa tiggare.
Jonas Segersam tycker att kommunen haft en naiv syn på saken.
– När det började komma tiggare för fem-sex år sedan trodde många att vi kunde få dem att komma i arbete om de gavs stöd och insatser. Men sedan såg vi att samma personer satt kvar och tiggde i månader och vi har lärt oss att frågan är mer komplex än vi anat.
Jonas Segersam anser numera att det är bättre att stötta hjälporganisationer i de länder som tiggarna kommer från.