KD i Uppsala välkomnar dörröppningen

Kristdemokraterna i Uppsala välkomnar Ebba Busch Thors utspel om att öppna upp för samtal med Sverigedemokraterna. "Inget kontroversiellt beslut" säger Kristdemokraternas ordförande i Uppsala.

21 mars 2019 15:29

LÄS MER: KD-ledaren öppnar för SD-samarbete

Kristdemokraternas ordförande i Uppsalas partiavdelning, Mimmi Westerlund, tycker att beskedet från Ebba Busch Thor är positivt.

– Det är bra att partistyrelsen landat på samma beslut som vi gjort i Uppsala. Ju mer KD-politik, desto bättre. Och vi kommer inte att rucka på vår sakpolitik men alla som vill rösta på våra förslag får göra det, även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Mimmi Westerlund.

I Uppsala tog partiet beslut för en månad sedan, ett beslut som går ut på att föra politiska samtal med alla partier, enligt Mimmi Westerlund.

– I kommunpolitiken rör det icke kontroversiella frågor där alla partier egentligen tycker likadant.

Kommunalrådet i Uppsala kommun, Jonas Segersam, sade efter valet att KD inte kunde tänka sig att samarbeta eller samtala med varken SD eller V. Nu låter det annorlunda.

– Nu har vardagen kommit ikapp oss. Vi är sex oppositionspartier och vi undgår inte att prata med varandra. Vi kan hitta gemensamma nämnare med både SD och V och därför fattade vi beslut i kommunfullmäktigegruppen om att vi kan tänka oss att samtala med alla partier, säger Jonas Segersam.

Som exempel nämner han när Uppsala-Alliansen (M, C och KD) tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick emot mittenstyret och beslutade att fördela statliga stödpengar annorlunda än vad som var tänkt. Äldrenämnden fick genom detta mer pengar och utbildningsnämnden mindre.

– Vi har också pratat med Vänsterpartiet om att lägga fram en gemensam motion om att förbättra tillgängligheten för funktionshindrade på kommunens badplatser, säger Jonas Segersam.

Sverigedemokraternas Simon Alm säger i en kommentar att han välkomnar KD:s besked:

– Vi har redan märkt av att man prövat sig fram med mer dialog än tidigare, vilket inte minst fördelningen av statligt stöd är ett tydligt resultat av. Givetvis välkomnar vi än mer samarbete för att få mer genomslag för de politiska beröringspunkter vi har gemensamt, säger Simon Alm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg/Nicklas Kihlberg