Jouråklagaren: "Därför släpptes mannen"

Helena Pihlqvist vid Åklagarkammaren i Karlstad var jouråklagare natten mot tisdagen och fattade beslutet att den misstänkte tafsaren skulle släppas. Hon förklarar nu hur hon har resonerat.

Här greps den misstänkte mannen.

Här greps den misstänkte mannen.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-02-13 17:01

Helena Pihlqvist svarar bara generellt om vad som krävs för att en person ska anhållas och förklarar att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda. För det första ska personen vara på skälig misstanke eller på sannolika skäl misstänkt. Brottet ska dessutom ha fängelse i minst ett år på straffskalan. Sedan måste man ta reda på om brottet är häktningsgrundande.

Under måndagskvällen trodde polisen att den 25-årige mannen var på väg att begå ett nytt brott och grep honom.

– Det måste finnas åtminstone skälig misstanke mot den misstänkte personen för det brott han greps för – och inte för 17 andra brott, som kanske någon annan är misstänkt för, säger Helena Pihlqvist.

Åklagaren måste dessutom ta hänsyn till särskilda häktningsskäl, det vill säga om det finns risk för att personen på fri fot påverkar utredningen eller att det finns risk för återfall i brott.

– När det gäller återfall i brott så är den frågan som ska bedömas emot om den här personen tidigare är dömd för brott, inte om personen är misstänkt för brott.

Att allmänheten känner sig otrygg spelar ingen roll?

– Nej, det är ingen häktningsgrund.

Beslut att anhålla någon fattas av den åklagare som är i tjänst. Utanför kontorstid finns jouråklagare som har hand om ett större område. Nattjouren börjar klockan 16 och pågår fram till klockan 8 på morgonen. Då samarbetar åklagarkamrarna i Uppsala, Västerås, Örebro och Karlstad om jouråklagaruppdraget. Under dagtid på helgerna finns jouråklagaren i åklagarområde mitt, det vill säga Uppsala, Västerås och Gävle.

– Generellt sett kan man säga att åklagaren mycket sällan träffar den misstänkta personen innan det blir en eventuell huvudförhandling i tingsrätten, så under förundersökningen är det i 99 fall av 100 Polismyndigheten som har direktkontakt med den misstänkta, säger Helena Pihlqvist.

Den 25-årige mannen som först greps och sedan släpptes är fortfarande misstänkt, och har blivit tilldelat en försvarare.

Beslutet att släppa 25-åringen har fått skarp kritik, bland annat från poliser i Uppsala. Åklagare i Uppsala har sedan i tisdags tagit över förundersökningen. Pontus Melander är förundersökningsledare och Magnus Berggren, är biträdande förundersökningsledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!