"Jag förstår att människor är oroliga"

Beslutet att släppa den misstänkte tafsaren fattades av en jouråklagare i Karlstad. Något skäl till frisläppandet har inte lämnats.

Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, utsågs på tisdagseftermiddagen till biträdande förundersökningsledare i utredningen av den person som misstänks för en våg av sexuella ofredanden i Uppsala.

Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, utsågs på tisdagseftermiddagen till biträdande förundersökningsledare i utredningen av den person som misstänks för en våg av sexuella ofredanden i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2019-02-12 20:28

Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, berättar att en åklagare nu har tagit över som förundersökningsledare i fallet med den misstänkte tafsaren. Han har själv utsetts till biträdande förundersökningsledare i ärendet. Men han kan inte säga vad som låg bakom beslutet att släppa den misstänkte mannen.

– Besut att inte anhålla någon är aldrig motiverade. Det är en jouråklagare i Karlstad som har fattat det här beslutet och jag kan inte uttala mig om vad som ligger bakom det, säger Magnus Berggren.

Rent generellt säger han att det är flera saker som avgör om en person ska anhållas eller inte.

– En första bedömning görs av vilka gärningar det handlar om och vad straffvärdet är för dem. Är det bötesnivå är det inte skäl för anhållande. När det gäller sexuella ofredanden är straffskalan vid och går från böter till fängelse i två år. Och det är jättesvårt att säga vad det handlar om i det här fallet eftersom jag inte har hunnit sätta mig in i ärendet. Jag utsågs till biträdande förundersökningsledare för bara några minuter sedan.

Är brottet så grovt att straffet kan bli fängelse görs en ytterligare bedömning om det finns tillräckliga skäl för att anhålla en gripen person. Det kan röra sig om det finns risk att personen ska fly, att hen ska försvåra utredningen eller fortsätta att begå brott.

Många kvinnor är oroliga efter den senaste tidens händelser. Den oron minskar inte när han släpps, hur ser du på det?

– Jag har full förståelse för att människor är oroliga. Det har hänt en hel del saker. Men om människor är rädda är inget som kan vägas in för ett anhållandebeslut. Däremot tar man hänsyn till om en person är skäligen misstänkt för en serie av sexuella ofredanden. Det hade jag absolut vägt in, säger Magnus Berggren.

Fickstölder räknas som grövre brott, men en ficktjuv som hade släptts hade förmodligen inte väckt lika starka känslor. Hur ser du på det?

– Fickstöld räknas som en grov stöld där minimistraffet är sex månaders fängelse. Oavsett hur man ser på det som privatperson så har lagstiftaren sett fickstölder som ett grövre brott.

Har det någon betydelse att jouråklagaren i det här fallet fanns i Karlstad, långt från händelserna som utreds?

– För egen del kan jag säga att geografin inte har någon betydelse. Hade jag haft ett ärende i Karlstad hade jag tittat på vad som faktiskt påstås ha hänt, sedan tittat på misstankarna och hur starka de är.

Finns det andra medel man kan ta till även om det inte går att anhålla personen?

– Det finns en rad tvångsmedel att ta till. Det kan handla om beslag av till exempel mobiltelefoner eller kläder. Det är också fullt möjligt för polisen att ta saker i beslag för att undersöka dem.

Kommer ni att vidta sådana åtgärder?

– I det här läget kan jag inte prata om vad som har gjorts eller vad som kommer att göras. Det vill vi inte ha i pressen nu.

Hur ser du på bevisläget i det här fallet?

– Det är heller inget som vi uttalar oss om. Ärendet är öppet, och så länge det finns en misstanke ska den utredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!