Polis: "Självklart att det är han"

Det är frustrerande. För oss är det självklart att det är han som gjort det. Så säger en Uppsalapolis efter att den misstänkte för den senaste tidens sexövergrepp i Uppsala släpptes.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Uppsala2019-02-12 21:28

– Vi kämpar och krigar på, och jag upplever att vi gör det vi ska. Ändå väljer jouråklagaren att släppa honom. Det är polisiärt självklart att det är han. För oss som jobbat med det är det hundra procent klart att det är han som är skyldig. Hur många personer går runt med munskydd och smyger sig på kvinnor? säger en frustrerad Uppsalapolis som vill vara anonym.

Skulle det inte kunna vara en person som läst om händelserna och försöker kopiera gärningsmannen?

– I det här fallet finns det fler omständigheter. Jag kan inte gå in på det i detalj för jag vill inte sumpa utredningen.

Polisen i fråga säger att hen har insyn i utredningen, men vill inte gå ut med sitt namn. Nu är oron hos polisen stor att bevisläget efter frisläppandet ska försämras.

– Låt oss säga rent hypotetiskt att mannen har angett alibin för de tillfällen där övergreppen har begåtts. När han nu släpps har han gott om tid att prata med de personer som skulle kunna styrka hans påståenden. Hela rättskedjan måste vara med om vi ska kunna klara upp den här typen av brott, säger polisen.

– Man skulle åtminstone kunna hålla honom över natten så att man kan säkra uppgifter från hans mobiltelefon så att vi har hunnit få ett ordentligt tag om utredningen.

Innan förhören med den gripne mannen var klara så att en åklagare kunde ta ställning till ärendet hade klockan hunnit bli närmare midnatt på måndagskvällen. I det här fallet fattades beslutet att släppa den misstänkte mannen av en jouråklagare placerad i Karlstad.

Den polis som UNT varit i kontakt med säger att det har stor betydelse vilken åklagare som får ärendet på sitt bord.

– När man pratar med jouråklagaren hör man direkt vilken typ av åklagare det är, om det är någon som är offensiv och vill göra sitt jobb eller om de är ifrågasättande till det vi säger.

Är det inte en åklagares roll att vara ifrågasättande för att säkerställa att det finns tillräckliga skäl för att anhållande?

– Absolut, allt annat vore tjänstefel. Men när man fått ärendet måste man bottna och dra fram allt som talar till både den tilltalades fördel och till nackdel. Man måste se att det finns mer att göra inom lagens gränser och inte bara somna om.

– I det här fallet kan man heller inte bara lyfta ut varje enskilt fall, där varje fall kan bestraffas med bötesbelopp. Man måste se att det handlar om 12–15 ärenden.

UNT har utan framgång sökt jouråklagaren som fattade beslutet att släppa den misstänkte mannen.

Anhålla – det här gäller

Beslut om att anhålla en person måste fattas av en åklagare. För att anhålla en person krävs i normalfallet att åklagaren bedömer att brottsmisstanken är så stark att den misstänkte också kommer att häktas av tingsrätten på den starkare misstankegraden, när bevisen läggs fram vid en häktningsförhandling.

Men åklagaren kan också besluta att anhålla en person om det finns synnerliga skäl. Det kan handla om att man tror att den misstänkte kan försvåra utredningen eller fortsätta att begå brott. Då kan den misstänkte anhållas även om bevisningen inte bedöms vara starkare än att personen skulle häktas på den svagare misstankegraden.

Källor: Domstolsverket, Polismyndigheten, Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!