"Jag dämpade min oro med droger"

"Narkotika blev min hjälp för att döva oron och ångesten efter flykten från kriget i Syrien". Det berättar 21-årige Achmed som efter en dom för narkotikabrott har bestämt sig för att leva ett skötsamt liv.

18 december 2018 12:49

LÄS HELA SERIEN: Det kriminella Uppsala

2017 slog Uppsalapolisen larm om att många ensamkommande ungdomar hamnat i drogmissbruk. Achmed, som egentligen heter något annat, är en av de ensamkommande som kommit till Sverige och sedan börjat använda och handla med droger.

När kriget i Syrien bröt ut 2014 blev han rädd att tillfångatas av IS eller tvingas strida för regimen och flydde utan att kunna ta med sin familj.

– Jag växte upp i en vanlig familj i Syrien där jag skötte skolan och allt annat. Men här i Sverige kände jag mig ensam, jag oroade mig för hur det gått för mina anhöriga och för om jag skulle få uppehållstillstånd, berättar Achmed.

En dag blev han bjuden på hasch och kände hur ångesten lättade, berättar han. Han testade även psykofarmaka och flera andra preparat vilket snabbt skapade ett beroende. Ett problem var pengar. Han studerade och levde på 4 000 kronor i månaden men det räckte inte långt.

Han ville ha pengar dels för att köpa kläder, dels för att finansiera sitt missbruk och det hela ledde till att han började langa narkotika. På så sätt kunde han tjäna 10 000 – 15 000 kronor i månaden.

Achmed kom i kontakt med ett gäng på ett tiotal killar mellan 17 och 25 år gamla som alla missbrukade och sålde narkotika. Han drogs allt djupare ner i drogberoendet och började även förändras som person.

– Tar man droger vet man inte vad man gör. Ofta vill man bara sitta och chilla i lugn och ro. Det gjorde att vi i gänget kunde bli aggressiva mot personer som vi tyckte var högljudda eller störde på annat sätt.

Vintern 2017 greps han av polisen och dömdes för innehav av ett haschparti. Efter ett par vändor på behandlingshem bestämde han sig för att det fick vara slut med drogerna. Avvänjningen tog tre månader och fortfarande tvingas han ibland kämpa för att hålla suget tillbaka.

– Jag fick en villkorlig dom och begår jag brott igen riskerar jag fängelse, så jag ser det här som min sista chans. Narkotika vill jag inte hålla på med igen, drogerna äter på hjärnan och gör att man tappar kontrollen över sitt liv.

Numera bor han i ett familjehem i Uppsala och säger att han varit drogfri flera månader.

– I dag fungerar min hjärna normalt igen. Mina närmaste planer är att söka jobb och jag är beredd att arbeta med vad som helst bara det är vita pengar. Jag vill leva ett vanligt liv, som alla andra, utan droger.

LÄS MER: Polisen - "De ligger bakom stor del av den grova brottsligheten i Uppsala"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters