Färdtjänsten drabbas hårdast

Problemen med skolskjutsar och färdtjänst har eskalerat. Främst har det drabbat färdtjänsten som haft lägst prioritet när transporterna ska lösas.

31 augusti 2019 07:00

UNT har tidigare berättat om hur framför allt ett av bolagen har haft problem att leverera enligt det upphandlade avtalet. De taxibolag som har täckt upp för att hålla trafiken rullande har antytt att det inte kommer att gå många dagar till. De senaste dagarna har det också blivit svårare för kommunen att få trafiken att fungera. Värst har färdtjänstkunderna drabbats. Flera som hört av sig till UNT har berättat att det inte gått att beställa färdtjänst alls under eftermiddagarna.

LÄS MER: Behövde vänta två timmar på färdtjänst

Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen, bekräftar att det har blivit svårare att hålla trafiken rullande.

– Vi har prioriterat skolskjutsar och arbetsresor. Tyvärr har färdtjänsten fått lägst prioritet. Vi vill säkerställa att alla som kommit i väg till sina skolor och arbetsplatser också kommer hem, säger han.

Hur ser det ut inför måndagen?

– Tyvärr ser vi redan i dag att vi kommer att ha problem även i början av nästa vecka. Men vi har förhoppningar och tror att vi successivt kommer att lösa den här situationen.

LÄS MER: Stort missnöje med skolskjuts

Vilka sanktioner har ni riktat mot dem som inte levererat vad de lovat?

– Vårt huvudfokus nu är att ha en fungerande verksamhet. Parallellt jobbar vi med uppföljning av avtalet, men ännu har det inte dömts ut några sanktionsavgifter.

Kan de som drabbas av problemen få ersättning om de löst transportbehovet på annat sätt?

– Det är en av de frågor vi håller på att utreda och jag har inget svar på det nu. Jag hoppas att vi kan berätta det i början av nästa vecka.

LÄS MER: Sonens skolsjuts uteblev helt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer