EU-valet 2019 i Uppsala – alla artiklar

EU-valet i Uppsala län präglades av högt valdeltagande och flera missnöjda lokala partirepresentanter. Men även glädje över att två stolar i Europaparlamentet verkar tillsättas av Uppsalabor. Nedan har UNT samlat artiklarna från EU-valet 2019.

27 maj 2019 22:03

EU-valet 2019 kommer att bli ihågkommet som valdagen då Uppsala län hade det högsta valdeltagandet i landet. Enligt de preliminära siffrorna gick 56,9 procent av de röstberättigade i länet till valurnorna. Valet kännetecknades även av stor dramatik inom partierna. Cecilia Wikströms (L) petning är fortfarande något som upprör de lokala Liberalerna i Uppsala. I en intervju med UNT kräver Mohamad Hassan (L) Liberalernas partilednings avgång efter det dåliga valresultatet.

Läs mer:Flera L-toppar kräver partiledningens avgång

Inte heller Vänsterpartiets distriktsordförande i Uppsala, Per Markus Risman, var nöjd med sitt eget parti och menade att Vänsterpartiet blivit "ett miljöpartiet light i valrörelsen".

Läs mer:Sågar ledningen efter EU-valet

Även om Cecilia Wikström (L) efter 15 år inom EU blev nobbad från Liberalernas vallista så kan Uppsala dock få två nya representanter i Europaparlamentet. Evin Incir (S) och Pär Holmgren (MP) kan ta plats för respektive parti efter att bra valresultat i Uppsala. Än är det dock inte helt klart och slutresultatet presenteras först på onsdag.

Läs mer:Kommunalråden gläds åt att Uppsala representeras i EU

Läs mer:GRAFIK - så har ni röstat där du bor

Läs mer: Lokala L-toppar mycket upprörda - kräver att partiledning avgår

Läs mer: "Alla krafter gick ur partiet - Liberalerna i Östhammar ställer sig bakom avgångskravet

Läs mer:Simon Alm (SD): Hoppas på fyra mandat

Läs mer: Så lät det när Uppsala röstade

Läs mer:Högervindar i Håbo

Läs mer:Dubbelt så många röstade på KD

Läs mer:Allt ska vara räknat och klart till på onsdag

Ledare:Hör Liberalerna varningssignalen?

Ledare:Bättre än befarat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell

Ämnen du kan följa