Enligt preliminära siffror ser Vänsterpartiet ut att få omkring 7 procent av de svenska rösterna i EU-valet. Det är en liten ökning jämfört med valet 2014, men trots det finns ett missnöje i partiet. Per Markus Risman, partiets distriktsordförande i Uppsala län, menar att partiet hade kunnat öka ännu mer, om de bara hållit fast vid sin EU-kritik. Även om partiets invändningar mot samarbetet finns kvar menar han att partiledningen drivit in partiet på en alldeles för mild linje.
– Vi blev ett Miljöpartiet light i valrörelsen. I stället för att kritisera Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna så blev vi ett parti i mängden, säger Per Markus Risman.
Inget parti gick ju till val på EU-kritik, även om både ni och SD varit skeptiska. Finns inte risken att placera sig för långt ifrån övriga partier?
– Jag tänker inte basera politiken på vad andra gör. Inifrån partiet är det tydligt att den stora basen är EU-kritiker.
Per Markus Risman menar att Vänsterpartiet kunde blivit en samlande kraft för EU-kritiska väljare som annars röstar på andra partier. Själv tror han på ett "mjukt" utträde där Sverige fortsätter samarbeta på bland annat utbildnings- och miljöområdet, men till exempel drar sig ur det militära samarbetet.
Det skulle kunna gå att invända att det är att plocka russinen ur kakan.
– Jag ser inga problem med att plocka russinen ur kakan. Sverige förtjänar russinen.
I framtiden kommer Risman att kämpa för att skärpa EU-kritiken i Vänsterpartiets partiprogram.