Eriksbergsbon Evin Incir står på plats fem på Socialdemokraternas lista till EU-parlamentet. Därmed kniper hon partiets femte mandat – om valresultatet står sig och inte någon lyckats personkryssa sig förbi henne. Först på onsdag är resultatet helt klart.
– Jag är inte någon som tar ut segrar i förskott, men det ser väldigt ljust ut, säger Evin Incir.
Blir det Evin Incir som får åka till Bryssel väntar först förhandlingar om vilket eller vilka utskott hon ska sitta i. Sedan drar arbetet i parlamentet igång den 1 juli. Hon hoppas få sitta i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt i biståndsutskottet.
– De frågor jag främst tänker driva i parlamentet är kampen för demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhetsfrågorna. EU måste sätta ner foten mot länder som sakta men säkert nedmonterar demokrati och kränker rättigheter.
Hur då?
– Genom att strypa det ekonomiska stödet till länder som inte står upp för mänskliga rättigheter.
Med 23,6 procent i EU-valet har svenska Socialdemokraterna gjort sitt sämsta val någonsin. I Uppsala gick partiet dock framåt 2,5 procentenheter, från 18,7 procent i EU-valet 2014 procent till 20,7 procent i år.
– I Uppsala har vi jobbat väldigt hårt på att mobilisera våra väljare, lågt valdeltagande drabbar vårt parti. Jag är väldigt stolt över den starka valrörelse som vi gjort, vi har verkligen slitit in i det sista. Nationellt backar vi mindre än en procent.
Den grupp som S ingår i i EU-parlamentet tappar många mandat. Vad tänker du om det?
– Det var inte helt oväntat. Vi ser att många etablerade partier backar, vilket till stor del handlar om de växande klyftor som vi ser runtom i Europa. Det gäller nu att vi visar att vi har svaret på dagens utmaningar. Efter de ekonomiska kriserna går det allt bättre i många länder, men förbättringarna kommer inte folket till del vilket blir en grogrund för högerextrema partier, säger Evin Incir.
Evin Incir är i dag biträdande internationell sekreterare för Socialdemokraterna. Tidigare har hon bland annat jobbat på Olof Palmes internationella center samt på IUSY, en paraplyorganisation för världens unga socialdemokrater. Hon hoppas att hennes internationella kontaktnät ska underlätta i den – förmodade – jakten på bostad i Bryssel.
– Men jag kommer att ha kvar min lägenhet i Uppsala också. Jag vill se till att återkoppla EU-politiken hemåt. Parlamentariker har en skyldighet att inte bara vara synliga innan valet utan också emellan, genom att delta i aktiviteter och synas i debatter.
Kommer du känna någon slags lojalitet gentemot Uppsala som parlamentariker?
– Självklart, Uppsala är mitt partidistrikt. Men eftersom vi bara är 20 parlamentariker för hela Sverige så representerar vi ju hela Sverige. Flera av de frågor jag driver är lika angelägna för Uppsala som för Rom eller Amsterdam.
Hur kommer du att resa mellan Uppsala och Bryssel?
– Med tåg i den utsträckning det går.