Lovande försök med cancersprängande virus igång igen

Ett virus som spränger sönder och dödar cancertumörer. Ja, kanske. Uppmärksammade försök pågick på Akademiska sjukhuset när coronan satte stopp. Men nu är nya patienter på väg in.

På bilden från 2016 utförs den första behandlingen på människa med med det cancersprängande viruset. 2023 hoppas forskarna att studien, om än försenad, ska kunna avslutas.

På bilden från 2016 utförs den första behandlingen på människa med med det cancersprängande viruset. 2023 hoppas forskarna att studien, om än försenad, ska kunna avslutas.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala2022-04-10 16:56

Historien om viruset i en frys på Magnus Essands laboratorium på Uppsala universitet fick stor internationell uppmärksamhet 2012. Mycket överraskande engagerade sig då en amerikansk, cancersjuk entreprenör tillsammans med en brittisk journalist i att en studie på människa skulle komma till stånd genom att starta en insamling till finansieringen. 

I brist på pengar hade nämligen viruset bokstavligen hamnat i frysboxen. Men 2016 var UNT med på Akademiska sjkhuset när  den första patienten i världen behandlades med det cancersprängande viruset.

undefined
Bilden är tagen 2012 när brittiska journalisten Alexander Masters besöker professor Magnus Essand och tittar på viruset i frysen som ska kunna bekämpa endokrin cancer. Med entreprenören Vince Hamilton startade Alexander Masters en insamling på 15 miljoner kronor för att kunna pröva viruset.

Då hade nästan 4 000 personer världen över bidragit med pengar. Entreprenören Vince Hamilton är själv den största finansiären. Men han dog 2014, 50 år gammal, i just den cancerform som viruset testas för. För att hedra honom har studien fått namnet AdVince.

Men studien har gått långsamt. 2020 kom dessutom coronan. Därmed lades försöken med viruset åter på is när Akademiska stoppade alla kliniska prövningar för att fokusera på covidvården. 

Men nu öppnas möjligheterna igen.

– Förhoppningsvis är nya patienter på väg in i studien nu. Vi hoppas vara i mål i slutet av 2023, men det är svårt att säga säkert, säger Magnus Essand.

undefined
Uppmärksammade artiklar av den brittiske journalisten Alexander Masters i bland annat The Telegraph blev startpunkten för insamlingen som finansierar prövningen på patienter av försöksläkemedlet.

Utifrån de sju patienter som behandlats hittills går det inte att dra slutsatser, påpekar han.

– Men resultaten är lovande. Det första man tittar är att behandlingen är säker, och det är den. Men resultaten är också lovande, säger Magnus Essand.

UNT har också rapporterat om en helt annan lovande cancerstudie som leds av Magnus Essand  som nu publicerats i en högt rankad tidsskrift. Där modifieras särskilda celler för att förmå immunsystemet att bekämpa cancercellerna. Den behandlingen riktar sig till patienter sjuka i en annan cancerform, lymfom.

Den cancer som Vince Hamilton dog av och som viruset i frysen skulle kunna vara effektiv mot är en så kallad endokrin cancer, ett samlingsnamn för en typ av hormonproducerande tumörer som oftast uppstår i mag-tarmkanalen eller lungorna. Apples grundare Steve Jobs dog i endokrin cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!