Ny forskning: Immunförsvaret kan bekämpa cancertumörer

Cancerpatienter med lymfom ska inom kort kunna få testa en ny typ av behandling vid Akademiska sjukhuset. Forskarna har precis publicerat lovande resultat från djurförsök.

Blodpåsar hänger för filtrering av vita blodkroppar. Uppsalaforskarna ska modifiera celler just i patientens vita blodkroppar för att stimulera immunförsvaret att slå ut cancerceller.

Blodpåsar hänger för filtrering av vita blodkroppar. Uppsalaforskarna ska modifiera celler just i patientens vita blodkroppar för att stimulera immunförsvaret att slå ut cancerceller.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Uppsala2022-04-10 12:00

Uppsalaforskarnas idé är en vidareutveckling av en behandling där modifierade celler, så kallade CAR-T-celler, aktiverar kroppens immunsystem så att också det bekämpar cancercellerna. I en ny studie har forskarna modifierat de här CAR-T-cellerna med en molekyl från en bakterie som verkar stimulerande på immunsystemet.

– Man kan säga att vi utrustar CAR-T-cellerna med ammunition som avfyras när de stöter på tumörceller. Men istället för att skjuta mot tumörcellerna så avlossas skotten mot immunsystemet, säger professor Magnus Essand vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi på Uppsala universitet. 

undefined
Magnus Essand professor vid Uppsala universitet

Det här fungerar på möss, visar Uppsalaforskarna i en ny studie. De har också gjort försök på mänskliga celler i provrör med goda resultat. 

– Jag tycker nog att det här är den bästa studie jag genomfört hittills i min karriär. Det finns andra forskargrupper som gör liknande saker, men vårt koncept att använda molekyler från bakterier för att förstärka T-cellerna är nytt, säger Magnus Essand.

Före årsskiftet hoppas han att den första patienten på Akademiska sjukhuset ska få testa behandlingen inom ramen för nya vetenskapliga studier. 

Behandlingen riktar sig mot den relativt vanliga cancerformen lymfom. I ett senare skede, kanske tidigt 2024, ska tekniken testas i en studie med patienter som lider av hjärntumör. 

Magnus Essand är förhoppningsfull.

– Vi vet redan att lymfom kan botas med CAR-T-celler, även utan att de förstärkts just på det sätt som vi nu gör. När det gäller hjärntumörerna är de väldigt svårbehandlade, men vi hoppas att behandlingen åtminstone ska ge höjningar av livskvaliteten och en förlängd livslängd, säger Magnus Essand. 

Immunterapi mot cancer och behandling med CAR-T-celler har varit ett starkt växande fält på senare år. En ny amerikansk studie visar att två av de första patienterna i världen som svarade bra på sådan terapi fortfarande efter tio år är fria från återfall. De var dock sjuka i leukemi.

För att kunna ta sina upptäckter runt cancerbehandling till kliniska prövningar och utveckla registrerade läkemedel har Magnus Essand och kollegan Di Yu bildat bolaget Elicera Therapeutics, som har flera samarbetsavtal med Uppsala universitet. Bolaget arbetar också med Magnus Essands uppmärksammade forskning runt ett virus som kan spränga och förgöra cancerceller hos patienter med endokrin cancer.

undefined
Di Yu, forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet, och Magnus Essand, professor vid samma institution.

Den nya studien publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidsskriften Nature Biomedical Engineering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!