Utökad Sverkerskola lindrar skolproblem

Med en utökning av Sverkerskolans förskoleklasser undanröjde kommunen en stor del av de återstående problemen i årets skolval. Under fredagen ska alla föräldrar kunna se sina barns skolplaceringar.

Nöjd. Caroline Hoffstedt (S) är nöjd med att fler elever än tidigare har fått plats på sitt förstahandsval.

Nöjd. Caroline Hoffstedt (S) är nöjd med att fler elever än tidigare har fått plats på sitt förstahandsval.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2017-03-16 16:36

LÄS MER: Skolvalet görs om

LÄS MER: Nu krävs ett annat synsätt

LÄS MER: Felet låg hos it-leverantören

LÄS MER: Rena lotteriet avgör skolplaceringarna

LÄS MER: Ska kartan eller verkligheten avgöra?

LÄS MER: "Jag anser att systemet är rättvist"

Det stod tidigt klart att området kring Eriksskolan, Sverkerskolan, Bergaskolan och Vaksalaskolan har goda förutsättningar att bli ett problemområde i årets skolval. Årskullen som ska börja förskoleklass till hösten är stor inom det här området. Och när UNT gick igenom den första datakörningen, som sedan fick göras om, såg vi att det var flera elever här som inte kom in på något av sina tre val.

Effekterna påminde om dem som uppstod i Nåntuna vid fjolårets skolval: När många elever inte kommer in på sin närmaste skola får de svårt att få plats även vid den näst närmaste, eftersom den närmaste skolan fortfarande används som jämförelseskola, oavsett om man får plats där eller inte.

När Sverkerskolans förskoleklasser nu utökas med 15 elever gör det att Sverkerskolan blir en av de skolor där kraven på relativ närhet är bland de lägsta där antagningsenheten har behövt göra ett urval. Vid den första datakörningen var Sverkerskolan den skola där det var svårast att få plats.

Utökningen av antalet elever vid Sverkerskolan får också vissa följdverkningar för Bergaskolan och Eriksskolan. Men fortfarande är det många som inte kommer in på sitt förstahandsval både vid Bergaskolan och vid Eriksskolan.

Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor, säger att hon är glad över att så många föräldrar har gjort ett aktivt skolval och att fler än tidigare får något av sina tre önskemål tillgodosedda.

Hur ser du på de problem som varit?

– Det är ytterst beklagligt att vi fick göra om datakörningen till följd av ett fel i underlaget. Och jag hoppas att det aldrig ska behöva ske igen. Men vi måste alltid vara självkritiska och hitta samarbeten med våra leverantörer som fungerar. Vi kan som förtroendevalda och tjänstepersoner inte vara nöjda när det blir fel, säger Caroline Hoffstedt.

Nu ska man ta med sig det som hänt i de utvärderingar som ska göras inför nästa års skolval.

Det finns flera exempel där elever kommit in på sitt andra- eller tredjehandsval, fast på olika skolor. Om de skulle byta plats med varandra skulle båda få sitt förstahandsval.

Omar Hijazi, chef för antagningsenheten, säger att det inte går att göra ett sådant byte.

– Samtliga elever placeras utifrån relativ närhet. Och när alla inte får plats på en skola använder vi det som urvalsmetod, säger han.

Det går ju inte ut över någon annan om de bara byter plats med varandra.

– Gentemot dem som hamnar utanför listan måste vi motivera varför den här eleven har gått före. Och då har vi den relativa närheten.

Men med syskonförturen är det många som slår ut andra med bättre relativ närhet. Och om två elever bara byter plats slår det ju inte ut någon annan elev.

– Vi har våra urvalsprinciper, som vi placerar utifrån, vilket är en garant för rättssäkerheten.

För föräldrar till elever som går i en skola där endast de lägre årskurserna finns är det viktigt att hålla reda på till vilka årskurser det antas elever vid de olika skolorna. Till exempel tar Tiundaskolan in nya elever till årskurs 4. Däremot togs inga nya elever in vid Tiundaskolan varken i årskurs 6 eller 7. På samma sätt är det i årskurs 6 som det finns chans att få plats vid Valsätraskolans och Palmbladsskolans högstadium. Inga nya elever antas vid dessa skolor till årskurs 7.

Informationen om detta är otydlig från kommunen. Och det är nu helt upp till föräldrarna att hålla reda på det.

Skolplaceringar fick göras om

Årets skolval skulle egentligen ha presenterats den 1 mars. Men ett fel vid uttaget av underlaget som används vid datakörningen gjorde att det fick göras om.

Nu är den nya datakörningen gjord och under fredagen ska alla föräldrar kunna se sitt barns placering i datatjänsten ebarnungdom.

Om alla elever inte får plats gör Uppsala kommun urvalet enligt en princip om relativ närhet, där avståndet till den önskade skolan jämförs med det närmaste alternativet.

Ingen hänsyn tas till om eleven kan erbjudas plats på den skola som utpekas som alternativ eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!