"Det här är bedrägeri och därmed haram", (förbjudet, UNT:s anm). Så står det i en gruppchatt från 2020 mellan några familjemedlemmar i Uppsala.
Försäkringskassan har just gjort ett kontrollbesök hos en i familjen vilket utlöser stor oro. "Om de bevisar är det kört", skriver en släkting medan en annan påpekar att vad som pågår är bedrägeri.
Försäkringskassan misstänker bidragsfusk och chattarna är något av ett triumfkort för åklagaren i det mål som Uppsala tingsrätt inleder under måndagen.
Åtalet gäller främst påståenden om mygel med bidrag för personlig assistans. En Uppsalafamilj anklagas för att från Mellanöstern ha hämtat en intellektuellt funktionshindrad släkting, en vuxen person vi kan kalla Ali, som man sedan fått pengar för att ta hand om. Åklagaren hävdar att "Försäkringskassan förmåtts att felaktigt betala ut totalt 9 668 201 kronor i assistansersättning".
Den huvudåtalade, en 42-årig kvinna i Uppsala, har enligt åtalet "lämnat oriktiga uppgifter vid ansökningar om personlig assistans" under perioden 2015-2020.
– Hon förnekar brott, säger 42-åringens advokat Amana Ayob Landin, som inte vill ge ytterligare kommentarer.
Ytterligare tre personer, varav två är släkt med 42-åringen, är åtalade för assistansbedrägeri i samma härva. Samtliga hävdar att de inte gjort något brottsligt.
Ali hade personlig assistans i stort sett dygnet runt och ersättningen till assistenterna uppgick sammantaget till cirka två miljoner kronor per år. De fyra åtalade var assistenter åt Ali men enligt åtalet fifflade de med timredovisningarna.
42-åringen har redovisat att hon jobbade i det närmaste heltid som assistent åt Ali samtidigt som hon hade en heltidstjänst inom den offentliga sektorn i Uppsala. På så sätt fick hon in runt 700 000 kronor om året.
Vid flera tillfällen var 42-åringen utomlands samtidigt som hon debiterade timpenning för sin vård av Ali i Sverige. Av utredningen framgår även att kvinnan redovisade att hon arbetat åtta timmar som assistent åt Ali i Uppsala samma dag som hon födde barn 30 mil därifrån.
Enligt kvinnan är förklaringen att hennes arbetspass vid dessa tillfällen utfördes av någon annan assistent. Försäkringskassan konstaterar att 42-åringen ibland måste ha jobbat dygnet runt flera dagar i sträck. Hon har uppgett att det inte var några problem eftersom Ali var lätt att ha att göra med.
En annan släkting till Ali arbetade i byggbranschen på dagarna och som assistent åt Ali på nätterna. Det är i alla fall vad han skrev i sina timrapporter till Försäkringskassan. Även den här släktingen kom upp i en årsinkomst på runt 700 000 kronor.
En assistent, som inte är åtalad, har påstått att Ali bott hos honom i åratal medan Alis släktingar lagt beslag på en stor del av assistanspengarna. När den assistenten inte orkade längre påstås Alis släktingar ha hämtat arbetskraft från Nordafrika som fick sköta Ali. De ska ha jobbat svart och tagit hand om Ali en del av den tid då hans släktingar egentligen skulle ha tjänstgjort.
Enligt 42-åringen har assistenter bytt arbetspass med varandra men Ali har fått assistans all den tid som Försäkringskassan betalat för. Hon uppger att allt varit godkänt av ett assistansbolag vilket bolaget förnekar.
De fyra åtalade anklagas för grovt bedrägeri. Den 42-åriga kvinnan åtalas även för att ha tagit ut 132 400 kronor från Alis konto (grov trolöshet mot huvudman) samt för att ha skrivit andra personers namn på kvitton till Överförmyndarnämnden (urkundsförfalskning).
Vidare har 42-åringen nyligen dömts att återbetala 65 000 kronor i föräldrapenning. Enligt förvaltningsrätten har hon tagit ut föräldrapenning då hon arbetat, haft semester och varit sjuk.
38 vittnen ska höras under rättegången som pågår i 30 dagar. Det innebär årets hittills längsta rättegång vid Uppsala tingsrätt.