Knappast någon höjde på ögonbrynen den där novemberdagen 2018 när en grupp personer gick in i en fastighet på S:t Persgatan i Uppsala. Ingen lär ha anat att besökarna kom från Ekobrottsmyndigheten och att de var ute efter att göra husrannsakan.
Tillslaget blev början till slutet för Systemhus AB och under onsdagen inleddes en rättegång i Uppsala mot fem personer som varit knutna till företaget. De fem är åtalade för grovt svindleri, en brottsrubricering som är mycket ovanlig. De åtalade förnekar brott.
Domare som UNT haft kontakt med på tingsrätten har inte kunnat påminna sig att man tidigare haft något mål om svindleri. De åtalade anklagas för att ha överdrivit värdena i Systemhus för att lura privatpersoner att investera i bolaget. Företaget påstås ha redovisat tillgångar på 101 miljoner kronor som inte existerade.
– Det görs gällande att de åtalade blåst upp värden på fastigheter och projekteringar i årsredovisningar på ett sätt som inte var med verkligheten överensstämmande, säger vice chefsåklagaren Ted Murelius.
2018 erbjöds allmänheten att köpa aktier i Systemhus. Inför aktieemissionen gav Systemhus ut professionellt utformade prospekt. Där uppgav det Uppsalabaserade företaget att man hade som vision att bli "en av de ledande aktörerna i Sverige" för produktion av hyresbostäder och man påstod sig köpa mark "i hela Sverige."
300 personer ska ha köpt Systemhusaktier vilket gav en intäkt på 7 miljoner. Företaget gick i konkurs 2020 med ett underskott på nära 4 miljoner kronor och alla aktieägare förlorade sina insatser.
Att många fick så stort förtroende för företaget att de köpte aktier kan hänga samman med den dokumentation som Systemhus kunde visa upp. Bland annat hade en professionell revisor gått i god för att bolaget hade tillgångar på 123 miljoner medan det snarare rörde sig om en bråkdel av beloppet.
Revisorn ska okritiskt ha godtagit uppgifter från bland annat ledningen i Systemhus. Enligt en värdering ska en fastighet ha ökat i värde från 3 till 32 miljoner på bara ett år, men de uppgifterna fick inte revisorn att reagera.
Under polisutredningen delgavs revisorn misstanke om medhjälp till grovt svindleri, misstankar som senare avskrevs. Revisorsinspektionen anser att revisorn, som har titeln godkänd revisor, har begått allvarliga misstag och han har därför tilldelats en varning.
Systemhus AB var i blåsväder redan från start när företaget etablerades i Uppsala 2018. I oktober det året avslöjade UNT att en av företrädarna hade en miljon i skulder och var omskriven som bluffmakare på nätet. Mannen försvarade sig med att det rörde sig om förtal från en journalist.
Turerna kring Systemhus har varit många. Till exempel offentliggjorde företaget att man köpt SGE Construction AB i Enköping. SGE ska då haft ett 30-tal anställda och en orderstock värd över 100 miljoner.
En av ägarna till SGE förhördes under Systemhus-utredningen och uppgav att han lovats stora belopp för sitt företag men utan att få betalt.
"De visade listor, projekt och fina presentationer som gjorde att det verkade som att de hade projekt", sa företagaren till polisen, men tillade: "I verkligheten fanns det inga projekt". SGE försattes i konkurs med 35 miljoner i skulder.
Ett stort antal företag som ingått i ägarsfären runt Systemhus är idag i konkurs och i flera fall har brottsmisstankar uppdagats.