SGE-grundaren: "Blev allmänt kaos och katastrof"

Bröderna sålde sitt byggföretag SGE till Systemhus, men en orderstock på drygt 100 miljoner blev skulder och konkurs. "Det var absurt". Det säger den ene av bröderna i polisförhör om de misstänkta svindlerierna i Systemhus.

SGE köptes upp av Systemhus – kort därefter hävdes köpet och istället blev det konkurs.

SGE köptes upp av Systemhus – kort därefter hävdes köpet och istället blev det konkurs.

Foto: UNT Arkiv/Skärmklipp

Uppsala2022-02-13 21:11

UNT har flera gånger de senast åren sökt bröderna bakom det konkursade byggföretaget SGE Construction i Enköping, men har aldrig lyckats få någon kommentar. SGE grundades efter en uppmärksammad konkurs i brödernas tidigare byggbolag. 

I polisförhör berättar nu den ene av bröderna om turerna runt SGE, hur det köptes upp av Uppsalaföretaget Systemhus, men gick i konkurs kort därefter. I ett unikt åtal misstänks nu flera personer med koppling till Systemhus för grovt svindleri.  

Förhören är en del av polisutredningen som lett till svindleriåtalet vid Uppsala tingsrätt.

Enligt den förhörda brodern fick de aldrig betalt för att ha sålt sitt företag till Systemhus. De ska ha lovats miljonbelopp.

– Ingenting av det som utlovats har betalats ut, säger han i förhören. 

undefined
Så här såg pressmeddelandet ut om Systemhus förvärv av Enköpingsbolget SGE. Köpet skedde under mottot "Alla ska bo". I polisförhör uppger företagaren bakom SGE att citat från honom skrivts dit utan hans vetskap.

Hans bild av Systemhus och flera av de personer som nu misstänks för svindleri är att de visade upp en sak, men att verkligheten var någon helt annat. 

– De visade listor, projekt och fina presentationer som gjorde att det verkade som att de hade projekt, säger företagaren när han förklarar hur han och hans bror kunde övertygas att sälja SGE med ett trettiotal anställda och en orderstock värd över 100 miljoner kronor. 

Men Systemhus påstådda verksamhet var en chimär, förstod han sedan.

– I verkligheten fanns det inga projekt, hävdar han i polisförhören.

Kort efter att köpet av SGE presenterats så hävdes det. Enligt Enköpingsföretagaren var det ändå Systemhus som drev bolaget.

– Det blev allmän kaos och katastrof. Situationen var helt absurd, det blev bara ruiner kvar av SGE efter Systemhus inblandning, säger han. 

Kunder ska ha dragit tillbaka avtal och leverantörer stängt SGE:s konton, exempelvis på brädgårdar, efter samgåendet med Systemhus.

Under tiden i Systemhus fick företagaren ingen lön, berättar han. Till UNT har andra anställda berättat samma sak.

Den verksamhet som de svindleriåtalade ägnade sig åt beskriver han i förhören som "jättekonstig". 

– De har en massa hemsidor där det står en massa saker på, men det är inget bakom dem. Det finns inget i verkligheten, säger han.

undefined
SGE hade vid sin konkurs stora skulder till företag, många runt Enköping och Uppsala, och myndigheter.

Polisen avslutar förhörsprotokollet med: "han visar genom att blåsa i handen – det finns bara luft".

I utredning av SGE:s konkurs framgick att det fanns skulder på 35 miljoner kronor som inte kunde betalas, där staten och andra företag i stället blir utan pengar. 

Enligt utredningen har också inventarier, maskiner, ett stort antal fordon och kundfordringar på flera miljoner kronor överförts från SGE till bolag i Systemhussfären, med oklara motiv. 

På konkursdagen ska SGE haft tillgångar på nästan 12 miljoner kronor som "antingen inte existerar eller i vart fall inte uppfyller kraven för att redovisas som en tillgång", skriver konkursförvaltaren.

SGE har också redovisat flera miljoner i konsultarvoden till ett bolag i Systemhussfären. Men konkursutredaren har inte sett något utfört arbete.

undefined
Så här såg Systemhus hemsida ut 2018. I dag har Systemhus gått i konkurs och sidan finns inte kvar. Projektet om några bostadsrätter vid Mälarens strand har dock länge legat kvar på sajter på nätet.

I förhören kommenterar företagaren även specifikt Erik, den av de nu åtalade som UNT berättat om i ett granskande reportage och som anklagas för blufföretagande under decennier. Erik verkade aldrig skriva på några avtal, men var ändå den som med en annan person bestämde i bolaget, uppger företagaren i förhören:

– Han flöt runt på ett sätt som jag aldrig förstod mig på.

Det här är svindleri

Svindleri innebär att någon sprider vilseledande uppgifter för att påverka priset på varor, värdepapper eller annan egendom. Brottet kan innebära till exempel att någon ger sken av att den ekonomiska situationen i ett företag är bättre än vad den är i verkligheten.

Ärendet där Erik och fyra andra åtalas för grovt svindleri är mycket omfattande och förundersökningen består av cirka 7 000 sidor. Personerna bakom Systemhus ska enligt åklagaren ha blåst upp bokföringen med 123 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!