Polisrazzia mot Uppsalaföretag

Under tisdagen gjorde polisen razzia mot Systemhus AB i Uppsala. Två personer inom företaget delgavs misstankar om ekonomisk brottslighet. Nyligen ska 300 personer ha köpt aktier i Systemhus.

Polisen beslagtog dokumentation under husrannsakningen mot företaget Systemhus i Uppsala.

Polisen beslagtog dokumentation under husrannsakningen mot företaget Systemhus i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-11-20 16:01

På tisdagsmorgonen gjorde polisen husrannsakan i ett kontor i centrala Uppsala där bostads- och byggföretaget Systemhus har sin verksamhet.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, uppger i en officiell kommentar att man under tisdagen genomfört husrannsakningar på fyra platser mot ett Uppsalaföretag i fastighetsbranschen.

EBM vill inte namnge företaget men enligt säkra källor handlar det om Systemhus. Två personer inom företaget har delgivits misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Ytterligare uppgifter har inte gått att få fram.

UNT talade under tisdagen med en person som tidigare arbetat i Systemhus men valt att hoppa av.

– Verksamheten gjorde inte ett seriöst intryck. Till exempel angav Systemhus inför en aktieemission att ett dotterbolag var värt 18 miljoner kronor. Men några månader senare gick dotterbolaget i konkurs.

Det finns frågetecken kring vad företaget egentligen har för tillgångar. 2016 var den ekonomiska situationen i Systemhus så svag att företaget enligt sin revisor borde ha upprättat en kontrollbalansräkning, något som görs bland annat när en konkurs befaras.

Men bara ett år senare, 2017, hade det finansiella läget tydligen ljusnat betydligt, i alla fall om man får tro Systemhus årsredovisning. Där uppgav företaget att man hade tillgångar värda 113 miljoner kronor.

Årsredovisningen hade dock inte registrerats av Bolagsverket, bland annat för att den inte undertecknats av företagets revisor.

För att öka allmänhetens intresse att investera i företaget tidigare i höstas rapporterade Systemhus inför aktieförsäljningen att man massproducerar Attefallshus. Men när UNT i oktober besökte företagets fabrik vid Harbo i Norduppland pågick ingen verksamhet där.

Enligt företaget berodde det på att man hade producerat tre Attefallshus och att fabrikslokalen därmed var full men tillverkningen skulle återupptas.

Systemhus ska ha fått in 7 miljoner kronor under hösten genom att 300 personer tecknat sig för aktier i bolaget.

Systemhus vd drev tidigare ett faktureringsföretag i Uppsala. Företaget har i flera fall anlitats av bolag som enligt Skatteverket hanterat osanna fakturor. Dessa bolag har betalat ut miljontals kronor till svart arbetskraft.

Ekobrottsmyndigheten gjorde husrannsakan vid faktureringsföretagets lokaler 2016. Det ska framhållas att Systemhus vd i det ärendet inte är misstänkt för brott.

Vd:n har tidigare sagt till UNT att det endast var en mindre del av kunderna i hans faktureringsföretag som agerade oseriöst samt att han bröt kontakten med dem när han insåg att allt inte stod rätt till.

En av personerna i ledningen för Systemhus har under flera år arbetat i fastighetsbranschen och då omskrivits med kritiska rubriker.

2007 varnade flera avdelningar i fackförbundet Byggnads sina medlemmar för att ta jobb där Systemhuspersonen ingick i ledningen. "Orsaken är en lång rad konkurshärvor där medlemmar i Byggnads haft stora lönekrav", skrev tidningen Byggnadsarbetaren.

UNT har utan framgång sökt Systemhus vd.

Baserat i Uppsala

Systemhus AB arbetar med bostadsutveckling och bostadsproduktion. Företaget etablerade sig i Uppsala våren 2018. Vid Uppsalakontoret arbetar ett tjugotal anställda.

I oktober köpte Systemhus byggbolaget SGE Construction i Enköping. I och med förvärvet ökade antalet anställda i koncernen till ett hundratal personer.

Ett av koncernbolagen, Systemhus Construction Company AB, har fastställda skulder på 300 000 kronor samt 25 ansökningar om betalningsförelägganden på totalt 2,1 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!