Det är markägaren Ulleråkers häradsallmänning som nu snabbstoppat avverkningen efter larm från föreningen Uppsalaornitologernas tjädergrupp som inventerat skogen ideellt.
Störste enskilde delägare i Ulleråkers häradsallmänning är Uppsala Akademiförvaltning, där avkastningen går till Uppsala universitet.
Den som i söndags såg att avverkningen vid en tjäderspelplats i skogarna norr om Fiby urskog var i gång, var Anders Lindholm i ornitologernas tjädergrupp.
Den här tiden pågår tjäderns parningsspel och den senaste tiden har han besökt skogsområdet flera gånger. Just den här platsen hittade han av en slump för en dryg vecka sedan. Skogsstyrelsen har i andra fall sagt nej till avverkning av skog med tjäderspel.
När Anders Lindholm återvände i söndags såg han att skog huggits ned alldeles nära spelplatsen.
– Det är jäkligt olyckligt att skogsbolagen själva inte har koll. Det verkar tycka att de har något slags frikort och kan ducka från kravet att hämta in information om mark de vill avverka, säger han.
UNT har i flera artiklar rapporterat om hård kritik mot Akademiförvaltningen för kalhyggesbruk och för att tillräckliga inventeringar av naturvärden inte görs.
Förvaltningens skogschef Anders Söderström är vice ordförande i häradsallmänningen. Han har tidigare sagt till UNT att "ingen vill göra åtgärder som riskerar tjäderns spelplatser".
Det står han kvar vid, säger han nu, men hänvisar i övrigt till häradsallmänningens ordförande Rickard Cederholm.
– Jag fick mejl sent på söndagen. Sedan i måndags morse har vi gjort paus. Nu ska vi med Skogsstyrelsen inventera och se vilka åtgärder som behövs för att inte störa tjädern. Vi gör det som krävs för att följa lagen, säger Rickard Cederholm.
Uppsalaornitologernas ordförande Ulrik Lötman har informerat polisen om avverkningen.
– Jag vill visa allvaret. Det här är ett klart brott mot artskyddsförordningen. Det ska inte krävas brandkårsutryckningar av oss för att freda skyddsvärd skog, säger han.
Rickard Cederholm beklagar anmälan. Det är inte "lätt att vara skogsägare i dag", hävdar han.
– Det är jättetråkigt att det ska behöva gå så här långt. Vi har gott om tjäder på allmänningen och vi vill inte bli av med dem. Vi är certifierade, vi gör allt vi kan och det är många naturintresserade på våra marker – men vi kände inte till det här helt nyupptäckta spelet.