Personalflykten från smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset har fortsatt sedan UNT i oktober rapporterade om krisen. Och nu tvingas sjukhuset minska kostymen.
– Vi har inte tillräckligt med personal för att ha öppet kvällar och nätter. Vi beklagar, men det är veterinärbrist i Sverige, säger Marianne Grauers, tillförordnad direktör för Universitetsdjursjukhuset.
Från den 12 december till 8 januari kommer smådjurskliniken inte vara öppen dygnet runt. Inga nya djur kommer att tas in för vård efter klockan 17:30. Smådjurskliniken är också stängd under helger.
Sedan 1 juli i år har 31 anställda sagt upp sig, varav 15 är veterinärer, 8 djurskötare och 8 övrig personal. Omkring 20 procent av personalstyrkan har försvunnit. Samtidigt råder skriande veterinärbrist i Sverige.
– Vi letar intensivt efter nya veterinärer och har lovande kandidater. Så klart är det svårare att få tag på erfarna. De är de mest attraktiva även på den privata marknaden och kan gå rakt in och producera vård och generera intäkter, säger Marianne Grauers.
Men det är för enkelt att skylla den akuta personalkrisen på den nationella veterinärbristen, säger UNT:s sjukhuskällor. Det har funnits arbetsmiljöproblem under lång tid som gjort att personal inte vill stanna.
– Hade det bara handlat om lön och ersättningar hade folk slutat för länge sedan, det är inget nytt att privata betalar mer. Folk har helt enkelt fått nog av SLU, säger en.
Marianne Grauers förstår frustrationen.
– Personalen blir ju väldigt bekymrad när vi tvingas till åtgärder som drabbar djur och djurägare. De jobbar hårt och gör allt de kan, säger hon.
Universitetsdjursjukhuset är i dag en separat organisation vid SLU, som har Sveriges enda utbildning av veterinärer. Nästa år ska utbildningen utvärderas enligt en europeisk standard, EAEVE, som godkänts gemensamt av veterinärbranschen. Frågan är om den ackrediteringen nu påverkas. Ett av kraven som ska uppfyllas är nämligen att studenterna får undervisning vid ett dygnet runt-öppet djursjukhus. Men det gäller under terminstid, påpekar Marianne Grauers.
– För oss finns det inte på kartan att vi inte skulle behålla ackrediteringen. Vi gör en tillfällig justering av öppettiderna, under en kort period. Vi jobbar stenhårt med rekryteringar för att snart komma tillbaka till ordinarie öppettider. Med det arbete som nu görs ser jag ingen risk för att vi inte skulle få behålla ackrediteringen, säger Marianne Grauers.
Att inte oroa sig är "skrattretande", säger en initierad källa till UNT.
– Det räcker inte att säga att man håller på att rekrytera. Man måste ha en plan och göra mer för att bli mer attraktiva.
Samtidigt blöder sjukhuset ekonomiskt. Enligt prognoserna kan det underskott som byggts upp under flera år hamna på runt minus 130 miljoner kronor vid årets slut. Det här är ett skäl till att en stor omorganisation nu görs, där sjukhuset inlemmas i SLU:s fakultetsorganisation.
Emil Olsen är veterinär och skyddsombud. Han märker personalens oro mitt i allt som pågår.
– Man frågar sig hur det ska gå och när vi åter kommer att kunna ge patienterna den höga standard av dygnet-runtvård vi haft. Samtidigt hoppas ju de som väljer att stanna att de förändringar som nu görs, och som behövts i flera år, ska leda till något bättre.