Djursjukhuset förändras efter år av problem

Universitetsdjursjukhuset på Ultuna dras med arbetsmiljöproblem och fortsatt dålig ekonomi. Nu meddelar SLU:s rektor att hon agerar för att bromsa utvecklingen. Samtidigt lämnar sjukhuschefen sin post.

Djur och djurägare ska inte märka av förändringarna vid Ultuna, säger företrädare.

Djur och djurägare ska inte märka av förändringarna vid Ultuna, säger företrädare.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2022-05-18 19:45

Hög personalomsättning och sjukfrånvaro samt svårigheter att rekrytera. Dessutom stora ekonomiska underskott, totalt över 100 miljoner kronor minus efter 2021.

Det här är skälen till att Mara Knutson Wedel, rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skrivit till personalen att hon nu vill "agera och genomföra en förändring" av verksamheten vid djursjukhuset.

undefined
På Universitetsdjursjukhuset på Ultuna får veterinär- och djursköterskestudenter sin kliniska utbildning i den kommersiella vård som bedrivs.

UNT har flera gånger rapporterat om ett pressat läge. 2017 ifrågasatte externa utredare om sjukhuset ens borde få ha titeln universitetsdjursjukhus på grund av bristerna.

Två år senare tillträdde Maria Engedahl som sjukhuschef. Samtidigt togs nya beslut om utredningar och förändringar. 

Nu lämnar hon chefsjobbet.

– Det finns inte förutsättningar för att göra det här på ett bra sätt. Jag har tagit det så långt jag kan, nu får någon annan klok ta över, säger Maria Engedah.

undefined
Maria Engedahl avgår nu som chef för Universitetsdjursjukhuset på SLU. "Det finns inte förutsättningar", säger hon.

Vilka förutsättningar saknas?

– I grunden handlar det om att veterinärutbildningen är underfinansierad. Att utbilda veterinärer kostar mycket, mer än att utbilda läkare. Det är fler arter man ska kunna. 

Är det politikernas eller rektors ansvar? 

– Bådas. Man har valt under lång tid att inte satsa tillräckligt. Nu krävs modiga beslut, säger Maria Engedahl.

Att hon lämnar när rektor agerar för att vända skutan, ska inte se som en protest, säger hon. 

– Absolut inte, det finns ingen osämja. Vi har arbetat med att utreda och förbereda det här under mina år som chef, säger hon som ska finnas kvar i verksamheten.

undefined
Maria Knutson Wedel är rektor på Sveriges lantbruksuniversitet.

Som UNT berättat råder en allvarlig brist på veterinärer. Därför ska veterinärutbildningen från och med i höst byggas ut med 50 procent i antal studenter. Ska det gå måste arbetsmiljö och ekonomi vara i bättre balans, skriver rektor Maria Knutson Wedel till personalen.

Avgående sjukhuschefen Maria Engedahl tror att det kan gå. 

– Men det är en utmaning och kommer inte att gå utan stor ansträngning, säger hon.

Vad märker djuren och djurägarna av problemen på sjukhuset? 

– Inget. Vi klarar våra uppdrag: att ge vård och att utbilda. Men det är till priset av en bra arbetsmiljö.

undefined
Skylten i en av djursjukhusets korridorer verkar ha haft svårt att leda de ansvariga rätt. För ett par år sedan sades från SLU:s ledning att en treårsplan ska ge en hållbar lösning på ekonomin. Nu måste rektor dra i bromsen igen.

Vad som konkret ska förändras i verksamheten är inte klarlagt än. Sjukhusets tillförordnade chef ska ha presenterat en plan senaste 20 juni, som sedan ska genomföras under året. 

Under resten av året ska en extern konsult att fungera som chef för sjukhuset.

undefined
SLU har jobbat i flera år för att bättre få ihop forskning, utbildning och klinisk verksamhet vid. Nu görs nya förändringar som enligt rektor ska ka ge bättre arbetsmiljö och ökat fokus på ekonomistyrning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!