"De kommuner som erbjuder vuxna som flytt från Ukraina SFI ska kunna få statsbidrag."
Det skriver regeringen i ett pressmeddelande den 28 mars. Regeringen och Sverigedemokraterna har enats om att avsätta 100 miljoner kronor i vårändringsbudgeten, för att också ukrainska flyktingar ska ha rätt till svenska för invandrare.
De flesta ukrainare har nämligen kommit via det så kallade massflyktsdirektivet vilket inte gett automatisk rätt till SFI. Men nu ändrar regeringen reglerna.
Flera kommuner i Sverige har under året tagit själva betalat för SFI till ukrainare. Uppsala hör inte till dessa kommuner, vilket de fått kritik för. "Vi kan inte vänta på regeringen, utan får se till att kommunen tar sitt ansvar", sade Centerpartiets Ehsan Nasari i UNT den 14 mars, i samband med att alliansen lyfte frågan.
Men nu är det alltså klart att det kommer ett statsbidrag – lagom till att frågan om att erbjuda SFI tas upp i Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd.
– Beskedet som kommit nu gör att vi kan snabba på processen. Nu vet vi att förutsättningarna finns på plats, säger nämndens ordförande Mattias Kristenson (S) som tillsammans med styret tagit fram förslaget.
Han välkomnar regeringens regeländring, som gör det möjligt att formellt ge ukrainska flyktingar betyg i SFI – vilket enligt honom varit det största hindret.
En enig nämnd sade den 30 mars ja till att börja förbereda för SFI-undervisningen. Regeringen klubbar sin budget i juni och därefter hoppas Mattias Kristenson att man kan komma igång.
Arbetsmarknadsnämnden röstade också ja till alliansens tilläggsyrkande att kommunen ska utreda fler sätt att hjälpa ukrainarna att få jobb.
– De allra flesta vill ju komma i arbete. Den dagsersättning de får räcker inte på långa vägar. Vi kan vara en katalysator ut i praktik och jobb, säger Ehsan Nasari (C).
Han konstaterar att det finns pengar över.
– Kommunstyrelsen fick bidrag från regeringen för att ta emot ukrainska flyktingar men det finns 9 miljoner man inte gjort av med. Dessutom har arbetsmarknadsnämnden gjort ett överskott på 4,1 miljoner.
Under året som gått sedan kriget i Ukraina bröt ut, har folkhögskolor och studieförbund på eget initiativ erbjudit ukrainare kurser i svenska och engelska. I februari larmade Studieförbundet Vuxenskolans Uppsalachef Fredrik Sjöberg om att det inte räckte till och efterlyste hjälp från kommunerna.