Totalt har 878 ukrainare kommit till Uppsala kommun sedan krigets utbrott.
394 av dem har kommit på eget initiativ medan 484 har anvisats hit av Migrationsverket. Det är för den senare gruppen som kommunen har särskilt ansvar. Av dessa beräknas 278 kunna arbeta, eftersom de är mellan 18 och 63 år. Men bara 25 procent av dem, 70 personer, har hittills ett jobb, enligt kommunens beräkningar.
Genom EU:s massflyktsdirektiv fick ukrainska flyktingar snabbt uppehållstillstånd, rätt till bostad samt rätt att jobba. Men de fick inte rätt till SFI, svenska för invandrare. Nu vill alliansen ändra på det – för att fler ska komma ut i arbete.
I ett så kallat initiativärende föreslår alliansen att kommunen utreder möjligheten att finansiera SFI för ukrainare. Det har redan 39 kommuner i landet valt att göra, enligt Sveriges radio. Egentligen är det dock en kostnad som ska belasta staten och inte kommunerna, menar Ehsan Nasari (C), andra vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
– Förhoppningen var att de skulle ta sitt ansvar och ge statsbidrag till kommunerna för att ordna SFI. Men vi kan inte vänta på regeringen, utan får se till att kommunen tar sitt ansvar.
Att förslaget kommer först nu beror på att ingen trodde att kriget skulle bli så långvarigt, enligt Nasari.
– Men nu har det gått ett år och av allt att döma blir det här ett utdraget krig, de kan bli kvar här länge.
Ju förr ukrainarna får jobb, desto bättre mår de psykiskt och desto mer vinner kommunen samhällsekonomiskt, tror han.
– När marknaden skriker efter kompetens är det anmärkningsvärt att kommunen inte gör mer utan bara står och väntar.
I brist på SFI-undervisning har exempelvis studieförbund erbjudit svenskakurser för ukrainare. Karin Sundström är chef för kommunens flyktingsamordning och hennes uppfattning är att de flesta som velat lära sig svenska (cirka 200 personer), har tagit del av de kurser som funnits under året.
– De flesta uttrycker till oss att de vill jobba, eftersom de har så låg dagersättning. Samtidigt finns en stor vilja att lära sig svenska.
Alliansens initiativ välkomnas av Mattias Kristenson (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden. De rödgröna partierna i nämnden har redan börjat utreda frågan, berättar han. Några kostnadsberäkningar för SFI:n finns inte ännu.
– Det känns bra att vi har politisk enighet, säger han, även om det fortfarande återstår att se om förslaget får majoritet.