Svår situation för ukrainska flyktingar i Uppsala län

Ingen kommun i Uppsala län erbjuder svenskundervisning för ukrainska flyktingar, skriver Fredrik Sjöberg.

Fredrik Sjöberg, Studieförbundet Vuxenskola, menar att kommunerna i länet inte gör tillräckligt för att hjälpa de ukrainska flyktingarna.

Fredrik Sjöberg, Studieförbundet Vuxenskola, menar att kommunerna i länet inte gör tillräckligt för att hjälpa de ukrainska flyktingarna.

Foto: Privat/Johan Nilsson/TT

Debatt2023-02-24 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 februari är det precis ett år sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Många, främst kvinnor och barn, flydde, och många har sökt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Kriget rasar på, och vi vet inte hur länge det kommer att fortsätta.

Under tiden har många människor i arbetsför ålder hamnat i limbo här i Sverige, något som tär på dem både fysiskt och psykiskt. 

Vad kommer Uppsala läns kommuner att göra för Ukrainaflyktingarna?

Vi har i dag enligt Migrationsverket drygt 62 000 flyktingar enligt massflyktsdirektivet i Sverige varav ungefär 2 000 i Uppsala län. Bakom siffrorna döljer sig många olika människoöden. Det är många kvinnor som lever i ovisshet. Lever min man, mina föräldrar? Finns vårt hus kvar? När, om någonsin, kan jag återvända?

Ett antal ukrainska flyktingar kommer att vilja bo kvar i Sverige och bli svenska medborgare. Andra kommer att vänta på att freden ska komma och flytta tillbaka för att bygga upp sitt land på nytt. Under tiden lever de på bara 71 kronor om dagen i dagersättning, som ska räcka till mat och kläder. De har blivit beroende av hjälpinsatser från enskilda upplänningar och föreningar som till exempel Refugee Support Uppsala, som delar ut mat till över 100 behövande familjer tre gånger i veckan. Vi har matköer i Uppsala år 2023. Det är inte värdigt ett välfärdsland.

Flyktingarna har rätt till jobb, men har varken rätt att delta i arbetsmarknadspolitiska program eller SFI. Eftersom de inte kan få Bank-ID kan de inte registrera sig hos Arbetsförmedlingen via webben. Utan språkkunskaper är det svårt att komma in på arbetsmarknaden över huvud taget. De flesta vill arbeta, men vi ger dem inte chansen.

Bara 39 av 290 kommuner har svenskundervisning för ukrainare, visar en kartläggning som Sveriges Radio gjorde under februari 2023, Ingen av Uppsala läns kommuner erbjuder språkundervisning för ukrainare, enligt Sveriges Radio Uppland.

Flera folkbildningsorganisationer i Uppsala län har tagit sitt ansvar, och bland annat mitt studieförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, anordnar sedan september kostnadsfritt kurser i svenska, engelska, samhällskunskap och erbjuder jobbcoachning för ukrainarna, bland annat tack vare medel från Europeiska Socialfonden, ESF Care. Men det räcker inte.

Nu måste länets kommuner kliva fram och ta ansvar för dessa människor som har flytt ett krig och har kommit till oss. De måste kunna få lära sig vårt språk, få reella möjligheter att kunna få arbeta och vara en del av det svenska samhället, för att därigenom få ett drägligt liv i Sverige och bidra till samhället. De ska inte behöva bli passiviserade av ett trögt och byråkratiskt Sverige. 

Folkbildningen har ställt upp för dessa människor, precis som vi gjorde under flyktingvågen från Syrien. Vad tänker Uppsala läns kommuner göra för dessa medmänniskor? Det har gått ett år sedan kriget startade. Det är hög tid att börja göra betydligt mer för våra ukrainska vänner.