Det kraftiga snöfallet i mars och ökade kostnader för marksanering vid bygget av Tullgarnsbron nedanför Studenternas IP tvingar gatu- och samhällsmiljönämnden till extra besparingar. För helåret beräknas underskottet till 37 miljoner kronor.
– Det har varit väldigt svårt att hitta besparingar. Vi har gjort effektiviseringar under flera år och det finns inte så mycket mer att ta av och vi har tvingats till kvalitetssänkningar. Det gör ont för hela nämnden, säger Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljö.
Kostnaden för snöröjning varierar med vädret, går det inte att föra över pengar från ett snöfattigt år?
– Vi måste hantera den budgeten vi har, och sådana överföringar är inget vi kan besluta om. Det görs i samråd med kommunstyrelsen.
Hittills har nämnden hittat besparingar på 18 miljoner kronor. Några punkter på listan är stopp för sopsaltning av gång- och cykelvägar fram till årsskiftet då de stora cykelstråken i stället sandas, minskad röjning av buskage längs vägarna och vass längs stränderna, minskad julbelysning, och glesare tömning av soptunnor samt minskat vägunderhåll. Besparingar i snöröjningen kan också innebära att man väntar in att det slutar snöa innan man plogar vid långvariga snöfall.
– Men vi har sagt att vi ska laga potthål i vägen och kommer inte att göra besparingar där i första hand. Vi har prioriterat säkerheten, säger Rafael Waters.
Sopsaltningen har visat sig ha stor effekt på trafikolyckorna. En genomgång av olycksdatabasen Strada visar att det är betydligt färre olyckor på de stråk som sopsaltas under vintern, trots att fler cyklar där. Sopsaltningen, som innebär att snön sopas bort samtidigt som saltlake sprids på cykelbanan, ger i princip barmarksförhållande samtidigt som man slipper det rullgrus som orsakar många olyckor när snön smält bort.
När du säger att ni prioriterar trafiksäkerheten, varför tar ni då bort sopsaltningen, potthål orsakar mycket färre olyckor än halka?
– Ekonomin tvingar oss till besparingar som får svåra konsekvenser ingen vill ha. Vi har vant oss vid en extremt hög nivå med sopsaltning i Uppsala där man kan cykla snabbt och enkelt på vintern. Men jag är ingen expert på trafiksäkerhet. Det är många som hör av sig om potthålen i gatorna också, säger Rafael Waters.
Han hoppas att nästa år kommer att se bättre ut ekonomiskt. Men även 2024 kommer att vara ett dystert år ekonomiskt för kommunen. Beslutet att skolan ska fredas från de generella effektiviseringskraven innebär att övriga verksamheter drabbas av ytterligare effektiviseringar på totalt 87 miljoner kronor. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, vill dock inte säga att effekterna i nästa års budget kommer att bli lika kännbara för de verksamheter som ska bära skolornas borttagna effektiviseringskrav.
– Det finns flera parametrar att jobba med. Och förhoppningsvis kommer vi inte att hamna i rena nedskärningar. Skatteintäkterna ökar när vi blir fler. Men behoven är också alltid större än vad vi kan tillgodose och 2024 kommer att bli ett mycket utmanande år. Vår uppgift är att göra så mycket vi kan med de medel vi har. Men det är sådana prioriteringar vi sitter med just nu. Jag kan dock inte föregå budgetprocessen, säger Erik Pelling.
Totalt omfattar kommunens budget drygt 15 miljarder och effektiviseringskraven är totalt 261 miljoner.