Pelling siktar på folkomröstning – men förstår kritiken

Företrädare för näringslivet vill att folkomröstningen om spårvägen stoppas. Det tar för lång tid och gör framtiden osäker för företagen, menar de. Erik Pelling (S) och Stefan Hanna (UP) förstår kritiken – men siktar ändå på att genomföra folkomröstningen.

Spårvagnarnas vara eller icke-vara har diskuterats länge i Uppsala-politiken. I väntan på folkomröstningen fortskrider arbete med detaljplan och markundersökningar inför spårvägsbygget.

Spårvagnarnas vara eller icke-vara har diskuterats länge i Uppsala-politiken. I väntan på folkomröstningen fortskrider arbete med detaljplan och markundersökningar inför spårvägsbygget.

Foto: White Arkitekter

Uppsala2022-12-14 05:00

– Det finns inget företag vi mött som anser att den här frågan bäst kan lösas med en folkomröstning. Alla skakar på huvudet och undrar vad politiken håller på med.

Det säger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län. I en debattartikel i UNT (12/12) uppmanar han, tillsammans med kollegan och näringslivsexperten Håkan Tribell, politikerna i Uppsala kommun att stoppa folkomröstningen om spårvägen. 

I sina roller har de kontakt med såväl Uppsalas företag som politiker, som alla ser fyra spår till Stockholm, fler bostäder och utbyggd kollektivtrafik som centrala för Uppsalas framtid.

undefined
"När vi frågar politikerna om hur frågan i folkomröstningen ska lyda, får vi inga svar. Så vi kan inte heller ge några besked till näringslivet", säger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Men det är ett stort problem att politikerna inte är överens om hur den utvecklingen ska se ut, menar de. Det måste finnas tydliga besked om Uppsalas framtid – och det snart – annars är farhågan att nya företag skräms bort från kommunen.

– Det är så mycket andra osäkerheter i omvärlden, med elpriser och inflation. Om vi spär på den osäkerheten är risken att andra orter konkurrerar ut Uppsala om investeringar, säger Tomas Stavbom.

Det finns i dag en svag politisk majoritet emot spårväg i Uppsala kommun (42 mot 39 mandat). Detta efter att Liberalerna bytte sida i frågan när de anslöt sig till alliansen efter valet. 

Ändå är inget klart än – eftersom den folkomröstning om spårvägen, som det rödgröna styret (S, V, MP) enats om med Utvecklingspartiet demokraterna (UP), skjuter besked om kollektivtrafiken på framtiden. Medan de rödgröna är positiva till spårvägsprojektet är UP starkt emot. Ett av UP:s krav för att stötta ett rödgrönt styre var därför just en folkomröstning.

I en del av avtalet om fyra spår, kräver staten att Uppsala ska ha en ny stark kollektivtrafik. Vilken sorts kollektivtrafik är dock inte villkorat. Alternativa transportmedel som diskuterats är framför allt två olika buss-system, som de bussar som kallas BRT (Bus rapid transit) och går på el.

undefined
Therez Almerfors (M) och alliansen har sedan de enades efter valet drivit på för att "stoppa projekt spårväg". De föreslår dock inget specifikt alternativ. "Teknikutvecklingen går fort, vi vill inte låsa oss vid vilken teknik som ska användas", säger Almerfors.

– Vi i alliansen säger nej till spårväg, men i övrigt låser vi oss inte vid vilken teknik som ska användas. I första hand handlar det om att föra en ny dialog med regeringen för att säkra fyrspår, sedan behöver vi säkerställa hur vi ska bygga ut Uppsala. Då ser vi också vilken typ av kollektivtrafik som ska försörja det området, säger Therez Almerfors (M).

Folkomröstningen behövs inte, menar hon eftersom "en bred majoritet" redan finns emot spårvägen i fullmäktige.

– Vi har en representativ demokrati, vi förtroendevalda behöver komma överens utifrån valresultatet.

Men det är väl inte så enkelt som att säga att den majoriteten representerar väljarnas åsikter, eftersom L bytte sida i spårvagnsfrågan efter valet?

– Vi har ju att förhålla oss till det majoritetsförhållande som finns i dag. Jag hoppas att Uppsala kommuns förtroendevalda ska komma överens och inte gå till folkomröstning. Sedan delar jag helt uppfattningen att vi som kommun behöver ha en bättre dialog med medborgarna i tidigare skeden, säger Almerfors.

undefined
Det finns en svag politisk majoritet mot spårvägen just nu (42 mot 39 mandat). Men UP, som inte vill ha spårväg, har enats med de rödgröna (S, V, MP), som är av motsatt åsikt, om att låta saken avgöras i en folkomröstning. När den ska genomföras och hur frågan ska formuleras är inte beslutat ännu.

Eftersom folkomröstningar endast fungerar rådgivande för beslut, så kommer frågan i alla fall att hamna i kommunfullmäktige, konstaterar Tomas Stavbom. Där finns, som också Therez Almerfors påpekar, en möjlighet att spårvagnsprojektet röstas ner.

För det scenariot finns ingen tydlig plan B, enligt Tomas Stavbom.

– Så då måste partierna ändå komma överens om ett nytt alternativ.

Då är det bättre att politikerna redan nu försöker lösa ut frågan, menar regionchefen. Han har inga egna, konkreta förslag, utan sätter hoppet till att några partier kan byta position för att säkra en bred majoritet.

– Det lyckas man inte med nu, utan vi kastas ut i osäkerheten, säger han.

undefined
Spårvagnsfrågan är för komplex för en folkomröstning och kommer inte att lösa tvisten mellan partierna, tror Tomas Stavbom. Det riskerar att för medborgarna stanna vid en fråga om man gillar att Uppsala växer eller inte, när det är mer komplext än så, menar han.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ska kommunalråden inleda nästa år med att sätta sig ner och diskutera just stadsbyggnadsfrågorna. Men någon stoppad folkomröstning kan Handelskammaren inte räkna med.

– Målet är att hitta en större samsyn om stadsbyggnad i stort, inte huruvida vi ska köra buss eller spårväg, säger Erik Pelling.

Är det ett misslyckande att ni inte kommit överens ännu?

– Ja. Det är inte vad jag hoppats på och jag tycker det är väldigt tråkigt, och dåligt för Uppsala. Men man måste ha respekt för att vi lever i en demokrati och där kan saker ta lite tid ibland.

Om det blir ett nej till spårvägen, vad händer då? 

– Det kommer vi ta med de andra partierna. Just nu är vi oense om vilket alternativ vi ska ta till, säger Erik Pelling.

undefined
Att besked om kollektivtrafiken dröjer kan skrämma bort företagsetableringar "är relevant kritik och en relevant farhåga", enligt Erik Pelling (S). Han säger att svårigheten ligger i att det finns så många olika åsikter mellan partierna. "Alla partier måste vara beredda att ändra sig och kompromissa."

Och just den oenigheten är hela problemet, menar Tomas Stavbom.

– I grund och botten, när vi möter partierna, så vill de att Uppsala ska utvecklas och vi ser att det finns en vilja att hitta en långsiktighet. Men frågan om teknikvalet tenderar att förlama diskussionen.

Enligt Tomas Stavbom tar Handelskammaren inte ställning till vilket teknikalternativ som borde vinna i slutändan. Det de däremot är måna om är att politikerna inte ger upp planerna på att länka samman den nya kollektivtrafiken i Gottsunda och Bergsbrunna med en bro över Fyrisån, eftersom en sådan sträcka kan förlängas ut till arbetsplatser i Fyrislund och Gränby.

– Det är jätteviktigt för att koppla ihop arbetsplatser och bostäder, säger han.

undefined
Stefan Hanna (UP) är tilltänkt som näringslivsrådets ordförande. "Jag håller med om att det står alldeles för stilla", säger han, men vidhåller att folkomröstningen ska genomföras.

Stefan Hanna, partiledare för UP, menar att det är bättre att fortsätta bereda folkomröstningen än att avbryta planerna helt, eftersom det tillåter att kommunen under tiden fortsätter jobba med ökad framkomlighet för kollektivtrafiken.

Inför den nya mandatperioden är Hanna tilltänkt som ny ordförande för kommunens näringslivsråd.

Hur ser du på kritiken, att det är dåligt för företagen att besked om spårvägen dröjer, utifrån din nya roll? 

– Jag vill alltid lyssna på vad de säger, och jag håller med om att det står alldeles för stilla. Men jag företräder inte bara näringslivets och universitetens intressen utan det handlar också om enskilda människors boendemiljöer. Då gör inte några månader hit eller dit någon skillnad.

Kommer du rösta i enlighet med folkomröstningens resultat?

– Svår fråga, jag får ta ställning till det senare. I nuläget har vi som parti sagt nej till spårväg och ja till långa buss-system.

Erik Pelling säger:

– Man får ju ändå utgå från att en folkomröstning är ett starkt verktyg. Jag tror att resultatet kommer att respekteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!