Styret räknar med minimal vinst 2024

Styret kallar den för "barnens budget". Inför 2024 tar S, V och MP en risk och lägger sig på marginalen – för att kunna satsa på skola och fritidsverksamhet trots inflation och tuffa tider.

Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S), Eva Christiernin (S) och Tobias Smedberg (V).

Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S), Eva Christiernin (S) och Tobias Smedberg (V).

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2023-09-12 14:02

När Uppsala kommuns styre (S, V, MP) presenterar sin budget för 2024, väljer de att göra det symboliskt uppställda i Gottsundabibliotekets barnhörna.

– Barnen ska inte betala priset för tuffa ekonomiska tider, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

På grund av minskade statsbidrag från regeringen och den rådande inflationen är det här inte en mandatperiod där styret kan genomföra särskilt många nya reformer, har han tidigare sagt. De insatser styret trots allt kan göra, riktar de nu mot skola och barns fritid.

De sparkrav som tidigare funnits i grundskolan slopas helt, och sparkravet för förskolan halveras. Det är ett resultat av styrets överenskommelse med Liberalerna, som de enades om i våras. Utöver detta skjuter styret till 42 extra miljoner till låg- och mellanstadiet.

– Det kan innebära extra resurser, fler lärare och specialpedagoger, för att skapa trygghet och höja kunskapsnivåerna, säger Eva Christiernin (S), utbildningsnämndens ordförande.

Nästa år behöver heller inte kommunens fritidsverksamheter effektivisera, vilket sparar dem omkring två miljoner. Dessutom får de cirka sju miljoner till höjda löner för fritidsledare. Styret prioriterar också extra pengar till allaktivitetshusen i Gottsunda och Gränby, förebyggande insatser i Gottsunda och frukost i skolor med särskilda behov.

undefined
Styret presenterar sitt budgetförslag för 2024 på Gottsundabiblioteket.

Inom äldreomsorgen är ambitionen att minska inhyrd personal och i stället stärka grundbemanningen. En prognos är att detta ska bidra till att spara dem uppåt tio miljoner. Man har även bestämt sig för att sluta med så kallad minutstyrning i personalens scheman. Och så satsar politikerna på socialarbetare i skolan och på att utbilda stödpedagoger inom LSS-omsorgen. 

Samtidigt är 2024 också året då spårvägsbygget i Uppsala sätts igång på riktigt, till en prislapp på drygt 300 miljoner.

Allt detta trots att kommunen, som Tobias Smedberg (V) säger, rör sig mot det "tuffaste ekonomiska året på länge". Så var kommer pengarna ifrån? 

På andra sidan om de slopade sparkraven står exempelvis socialtjänsten, som kommer få krav på sig att spara cirka 14 miljoner kronor. Även kommunens administration får tuffa sparkrav.

Men framför allt har styret gjort några medvetna risktaganden.

Dels har kommunen tidigare år gått med vinst och därför "sparat i ladorna", som Erik Pelling uttrycker det. Nu kan de pengarna användas till planerade investeringar.

Därutöver minskar de kommunens överskott till endast 0,2 procent. Enligt lag ska en kommun ha god ekonomisk hushållning, och målet för Uppsala kommun är normalt att ha ett överskott på minst två procent. År 2022 kunde man av den anledningen lägga drygt 700 miljoner i sparkontot. Under 2024 räknar styret med att endast gå med 29 miljoner i vinst.

Allt som allt utökas därför budgeten, trots inflationen, med cirka en miljard, enligt Erik Pelling.

– Det kan och får vi inte göra hur många år som helst. Men vi tror att det är rätt att göra så här nu, säger han.

Hur stor skillnad hade det varit om andra partier styrt? Det går att jämföra när de andra partiernas budgetförslag presenteras. De väntas nu under hösten, inför att den slutgiltiga budgeten klubbas i vinter.

Styret räknar dock med att deras budget får stöd av Utvecklingspartiet demokraterna, vilket betyder att de redan nu har majoritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!