Det här innebär överenskommelsen mellan L och styret

L har ingått en "sakpolitisk" överenskommelse med det rödgröna styret – del två efter förra veckans besked om att partiet vänt och nu säger ja till spårväg. Men vad innebär överenskommelsen? Här kommer det, punkt för punkt.

Erik Pelling (S) och Jennie Claesson (L) presenterade på onsdagen en ny överenskommelse som träffats mellan de tre styrande partierna (S, V, MP) och Liberalerna, som annars sitter i opposition.

Erik Pelling (S) och Jennie Claesson (L) presenterade på onsdagen en ny överenskommelse som träffats mellan de tre styrande partierna (S, V, MP) och Liberalerna, som annars sitter i opposition.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2023-06-07 14:51

De stora frågorna som L – som sedan valet suttit i opposition – och det rödgröna styret (S, V, MP) enats om är att säga ja till spårvagnar i Uppsala och att freda skolan från sparkrav.

Men överenskommelsen, som presenterades under en pressträff på onsdagsmorgonen, innehåller totalt 13 punkter som visar en gemensam inriktning för de fyra partierna. 

Här är punkter:

1. Skolan är fredad – inga effektiviseringskrav

Partierna har enats om att styret från och med 2024 års budget helt stryker sparkraven för grundskolan – en summa som motsvarar cirka 300 miljoner kronor.

Förskolans sparkrav ska fasas ut och minskas successivt, vilket motsvarar cirka 100 miljoner kronor.

2. Stabilitet för skolan är A och O

Här skriver partierna: "Utbildningsnämndens budget ska anpassas årligen enligt pris- och löneindex för att säkra en stabil ekonomi".

3. Trygghet till våra äldre med förbättrad kontinuitet inom äldreomsorgen

Senast 2024 vill partierna enas om en plan för att minska andelen bemanningspersonal i äldreomsorgen och förbättra arbetsvillkoren. "Samtal" ska föras för att säkra finanseringen av planerna.

4. Bryt den ofrivilliga ensamheten bland äldre

Styret och L har för avsikt att göra en plan för att bryta ofrivillig ensamhet bland äldre, som ska vara klar 2024. Partierna skriver att de behöver ha samtal för att sedan säkra finansiering av åtgärderna.

5. Fler barn måste få tillgång till idrottsytor

I nästa beslut om kommunens lokalförsörjningsplan ska konstgräsplanen i Gamla Uppsala prioriteras högst, skriver partierna. 

6. Underjordisk parkering är Vaksala torgs gömda skatt

Styret och L vill se ett investeringsbeslut för parkering under Vaksala torg senast i slutet av 2024.

7. Förnyad parkeringsöverenskommelse för att möta stadsutvecklingen och tillväxten

"En högre takt i genomförandet av kommunens parkeringspolicy från 2014 ska uppnås." Partierna är bland annat överens om att taxorna för parkering ska ses över och att man ska överväga avskaffad parkeringsavgift från klockan 18 på lördagar, samt nattaxa på 1 krona/timme.

8. Norra Hovstallängen: En nystart för skolan, arbetsplatser och framtidstro

Partierna vill snabba på byggandet av en ny skola och förskola i Norra Hovstallängen, även kallat "busstomten" i Industristaden. Privata aktörer ska erbjudas att bygga de planerade kontoren och arbetsplatserna i området.

9. Sätt igång med anrika Ekeby bruk

Här skriver partierna att de ska "ge aktörerna en tydlig återkoppling och vara positiva till grundidén att utveckla Ekeby bruk".

10. Lös stagnerade utvecklingsprojekt. Vi måste komma igång med byggandet

Partierna skriver att de vill att det ska göras en genomlysning av de utvecklingsprojekt där aktörer från näringslivet fått vänta längre än 10 år. De skriver: "Södra Uppsala är viktigt, men projekt i andra delar av kommunen får inte stoppas eller prioriteras ner."

11. Proaktivt arbeta för att skapa social hållbarhet och förebygga segregation i södra Uppsala

Styret och L är här överens om att Uppsala ska bebyggas med en "småskalig blandning av hustyper och upplåtelseformer". Befintliga koncentrationer av hyresrätter ska blandas upp, skriver de.

12. Öka medvetenheten för klimatet. Klimattänk ska genomsyra alla beslut

På samma sätt som Uppsala kommun i dag gör en barnkonsekvensanalys av alla sina beslut, ska de enligt överenskommelsen nu också göra en klimatkonsekvensanalys.

13. Skydda ekosystemet och den biologiska mångfalden

Partierna vill implementera "erfarenheter från Halland där planteringen av blommor som gynnar pollinerande insekter ökat markant". De vill också utforska möjligheten att utöka kommunens samarbete med SLU, Statens Lantbruksuniversitet, för att ta del av deras forskning om pollinering och biologisk mångfald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!