"Studenternas en helt annan värld för oss"

IFK Uppsala är stans äldsta fotbollsklubb med 20 lag i olika serier. Men en hemmaplan med förråd, omklädningsrum och toaletter som fungerar har de inte – trots år av kommunala löften. "Det måste vara lika villkor", säger IFK-legendaren Stephen Odur.

Pojkar i tre åldrar samsas på planen under träningen när UNT är på besök.

Pojkar i tre åldrar samsas på planen under träningen när UNT är på besök.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2024-06-26 05:30

Nyheten i korthet

  • IFK Uppsala, stadens äldsta fotbollsklubb, saknar fortfarande en fungerande hemmaplan trots kommunala löften. Klubben har 20 lag men ingen ordentlig plats för omklädningsrum, toaletter och förråd.
  • Klubbadministratör Stephen Odur och klubbordförande Per Agius uttrycker frustration över situationen. De påpekar att det råder ojämna villkor mellan klubbarna i Uppsala.
  • Uppsala kommun medger att det dröjt med löftena till IFK Uppsala. Planer finns nu för att bygga en läktare med tak nästa år och omklädningsrum året efter det.

Stephen Odur har varit A-lagstränare i IFK Uppsala i tio år och är nu sportchef och klubbadministratör. Med sig till ungdomsträningen på Österängen IP mitt i Fålhagen en solig försommarkväll har han Per Agius, gammal spelare i klubben och nu mångårig ordförande i styrelsen. 

undefined
Det är jätteviktigt med lika villkor mellan klubbarna i kommunens hantering, poängterar Per Agius och Stephen Odur i IFK Uppsala.

IFK Uppsala grundades 1895 och är Uppsalas äldsta fotbollsklubb, med tre SM-silver från tidigt 1900-tal på meritlistan. Någon tydlig hemvist har de dock inte haft utan klubben har flyttat runt i stan. Efter en tid på dekis under 1990-talet har föreningen vuxit igen och har under de senaste dryga tio åren fått Österängen som sin hemvist. Spelarna kommer från hela Uppsala, men kärnområdet har med tiden blivit Gränby och Nyby. 

Ute på konstgräsplanen tränar pojklag i tre åldrar. När naturgrässäsongen väl är i gång så försvinner trängseln på planerna för de allra flesta klubbarna. Men inte för IFK Uppsala, även om trycket lättar när andra klubbar flyttar ut på gräset.

– Det här är den enda plan vi har för våra 20 lag, förutom A- och B-lagen som är på Löten. Men det är okej för oss, vi är vana och har lärt oss att trixa med det vi har, säger Stephen Odur.

Vid ena kortändan står ett antal baracker. Här finns omklädningsrum som sattes upp när de tidigare tillfälliga, som fanns i ett annat hörn av arenan, togs ned.

undefined
Konstgräset på Österängens IP är hemvist för IFK Uppsala, Uppsalas äldsta idrottsklubb.

Någon hojtar inifrån en toalett som en varning om att det är upptaget. Ljuset fungerar inte och det går inte att stänga dörren för då ser man inget. Barackerna är nedgångna och en beskrivning som sjaviga skulle var en kraftig underdrift. 

– De flesta av våra ungdomar byter om hemma. Duschar tror jag inte många gör där inne med tanke på skicket, säger Stephen Odur. 

Diskussionerna om en upprustad anläggning har pågått länge. För ett par år sedan gav kommunen tydliga signaler om att något kunde vara på gång. Sedan hördes inget mer. Förra året skrev Per Agius mejl till kommunen igen för att få en uppdatering. Efter det har man tillsammans med amerikanska fotbollsklubben Uppsala 86:ers, som också huserar på Österängen, kallats till några informationsmöten där kommunen återigen signalerat att något är i görningen.

undefined
Per Agius och Stephen Odur från IFK Uppsalas ledning väntar på bättre faciliteter på Österängens IP.

– Vi är både glada och besvikna. Här på Österängen finns en stor potential för oss, även om det dröjer. Men visst är det här en prövning för vår förening. Vi trodde att det skulle vara klart 2017, säger Per Agius.

Ett annat skriande behov är förråd för bollar och annat träningsmaterial.

– I dag förvarar vi mycket material i våra egna bilar, säger Stephen Odur och hämtar en kartong med träningskläder som han delar ut till ledarna ute på planen.  

undefined
Stephen Odur och Per Agius i IFK Uppsala har väntat i flera år på faciliteter, som fungerande omklädningsrum och läktare.

Stephen Odur är klubbens representant i Uppsala fotbollsallians som samlar de flesta klubbarna i Uppsala och har en dialog med Uppsala kommun i en mängd frågor. UNT har berättat om alliansens starka reaktion på att det inte rått lika villkor klubbarna emellan och på hur IK Uppsala, elitföreningen för tjejer och damer, kunnat använda Studenternas IP och utöka sin träningsmängd långt utöver sin tilldelning.

– Studenternas med förutsättningarna som finns där, det är så långt från oss det går att komma. Det känns som en helt annan värld, säger Stephen Odur.

Samtidigt pekar både han och Per Agius på att det är Uppsala kommuns hantering som ska ifrågasättas. Ingen klubb skulle säga nej till bättre förutsättningar. Men, säger de, det måste vara samma villkor klubbar emellan från kommunen.

undefined
Kommande år kan Österängens IP rustas upp med läktare, omklädningsrum och förråd.

Uppsala kommun förstår frustrationen hos IFK Uppsala efter många år av väntan. Projektledaren på idrott- och fritidsförvaltningen, Mikael Johansson, är själv gammal IFK Uppsala-tränare och vet väl hur Stephen Odur och de andra har det.

– Ja, Österängen det är ju sorgebarnet. Jag lider med dem, säger Mikael Johansson.

undefined
"Studenternas med omklädningsrum och duschar är en annan värld för oss", säger Stephen Odur, här med ungdomstränaren Jonas Flack.

Det är kommunbyråkrati med omorganisationer och detaljplaneprocesser som ligger bakom förseningen, förklarar han. Men efter sju sorger och åtta bedrövelser är som sagt något på gång – redan till nästa år.

– Då ska en läktare med tak finnas på plats, och till året efter det omklädningsrum. Det blir inte ett nytt Studenternas, men en arena för amatör-elit. Nödvändiga beslut är tagna, säger Mikael Johansson.

Och det är inte bara Österängen och IFK som ska få en sådan arena. Kommunen har planer i samma mellankategori även för Gamlis IP och Ekeby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!