– Vi känner oss lurade.
Det säger Mats Bejmyr, vice ordförande i Uppsala fotbollsallians, en förening som samlar de flesta klubbar i stan. Vi träffar honom och Jonas Hjelm, en annan eldsjäl i samma allians, i en av många klubblokaler i Uppsala. Årtionden av föreningsliv sitter i väggarna. Här samsas pokaler med slitna kontorsmöbler, precis som det anstår ett klassiskt svenskt kansli.
Fotbollsalliansen samarbetar nära kommunen bland annat i frågor som rör träningsmöjligheter. 2022 hölls ett möte med kommunen där alliansen flaggade för orättvisor kring träningstider, främst på Studenternas.
– Mötet började bra och tonen var god, minns Mats Bejmyr.
– Men när vi påpekade att ungdomslag verkade träna på Studenternas mot reglerna blev vi tillrättavisade av kommunens arenabolag. Jag fick höra att jag "skulle ha på fötterna" innan jag sa något.
Nu, två år senare, har det som fotbollsalliansen misstänkte visat sig stämma till punkt och pricka. I ett längre reportage har UNT avslöjat att elitlaget IK Uppsala fått fler träningstimmar än de har rätt till samt kunnat nyttja Studenternas utanför regelverket. 2022 var det dock en annan klubb som var i fokus.
– Det vi visste då gällde Dalkurd. IK Uppsala hade flugit lite under radarn. Men det är absolut inte de enskilda klubbarna vi vill åt, utan kommunens agerande. Alla föreningar frågar efter olika saker. Kommunen ska säga ja eller nej till det utefter rättvisa, där har de fallerat, säger Jonas Hjelm.
Alliansens markering 2022 ledde inte någon vart och det blev tyst i frågan. Men så hösten 2023 hölls ett nytt möte. Återigen försökte fotbollsalliansen lyfta frågan om ojämna villkor och tillgång till Studenternas. Och återigen blev det kalla handen från kommunen.
– Vi blev besvikna och tappade respekten för kommunen, så vi pausade samarbetet. Vi insåg ju att vi inte fick sanningsenliga svar om vilka som tränade på Studan, säger Mats Bejmyr.
I stället var det Vaksala SK som under vintern 2023-24 drev på för att bevisa orättvisorna. Efter fortsatt nekande kovände kommunen, och har nu gett fotbollsalliansen och andra engagerade helt rätt.
Mats Bejmyr och Jonas Hjelm är upprörda över allt som framkommit.
– Vi har hjälpt kommunen så pass mycket kring modellen för fördelning av träningstider, och det har vi gjort ideellt, på vår fritid. Så kommunens agerande fram till nu är ett hån mot oss, säger Mats Bejmyr.
Efter UNT:s granskning har kommunen även upptäckt stora brister i faktureringen av matcher på Studenternas. Det handlar om cirka 150 000 kronor bara under 2023 som elitlagen, IK Uppsala, Dalkurd och Sirius, aldrig fakturerats för.
Ännu är inte alla detaljer klara, men en klubb – IK Uppsala – har helt sluppit betala för de digitala reklamskärmarna på Studan, till en kostnad på närmare 100 000.
– Här måste det finnas transparens. Kommunen måste kunna motivera varför någon inte ska betala, när andra klubbar måste göra det, säger Mats Bejmyr, som reagerar starkt på kommunens hantering.
– Det måste finnas principer både för betalning och avtal. Det finns det ju när det handlar om privat och kommersiell verksamhet, varför ska det inte finnas det när det handlar om skattepengar?
Ekonomin är central i varje idrottsklubb. Alla med barn i en förening vet vad det innebär i form av medlemsavgifter, försäljning av kalsonger, kakor och julgranar, samt arbetspass i kiosken eller på parkeringen. Får då några klubbar en ekonomisk gräddfil från kommunen kan det vara provocerade för ideella krafter i andra klubbar. Att villkoren är rättvisa är viktigt, menar Jonas Hjelm.
– Alla föreningar förväntar sig att bli likvärdigt behandlade av kommunen, säger han.
Nu vill fotbollsalliansen sikta framåt. De konstaterar att det finns mycket att jobba med framöver: alltifrån hur Studan utnyttjas, till tillgången till konstgräsplaner.
– Det är en stor skillnad på spelytor, omklädningsrum och toaletter mellan olika planer. Där måste det bli mer likvärdigt, säger Jonas Hjelm.
När kommunen nu erkänt felen finns förutsättningarna att samarbeta igen, menar alliansen. Nya möten är bokade, bland annat om hur Studenternas ska användas.
– Vad vi hoppas mest på är att det byggs fler fotbollsplaner. Då kan inte den här typen av problem uppstå, säger Jonas Hjelm.