Många minns nog hur Uppsala 2018 drabbades av ett stort skyfall som ledde till översvämningar. Ett område där vattnet steg var centralpassagen, vilket gjorde att man inte kunde komma till och från tågen. Många gator och källare drabbades också.
Detta skyfall var en av de händelser som påskyndade behovet av lösningar för extrema väderhändelser. Så började man prata om det nya konceptet – BGG, som står för blågröngrå infrastruktur.
– BGG infrastruktur är ett system där man tar hand om det gråa, som är gaturummet, det gröna, växterna, och det blåa, vattnet, säger Irina Persson, utredningsingenjör på Uppsala Vatten.
För att förklara vad hon menar träffar hon UNT på en bred gåfartsgata i den nya stadsdelen Rosendal. Under gatan ligger nämligen ett underjordiskt magasin som kan hantera stora vattenflöden.
– Om det blir översvämning sipprar vattnet långsamt genom grusbädden med växter. Under gatan finns en bassäng med grus med större korn där vattnet kan stå. Så när det kommer mycket vatten kan gatan ta hand om det.
Kort och gott, Rosendal slipper översvämning. Så bygger man även i andra nybyggda stadsdelar.
– Det är ett nytt system som vi har utvecklat tillsammans med forskare och innovatörer. Systemet är inte fullt utbyggt än. Det är först när nästa stora skyfall kommer som vi verkligen kan utvärdera effektiviteten, säger Irina Persson på Uppsala Vatten.
Hon visar även Elsa Eschelssons park i Rosendal.
– I denna park finns en dagvattendamm som tar hand om och renar dagvatten.
Här renas vattnet via växter, innan det kommer ut i Fyrisån.
I anslutning till parken finns en stor skatepark där man även kan spela basket. Vid kraftiga regn fylls skateparken med vatten och fungerar som ett tillfälligt vattenmagasin.
Finns det en risk för mygginvasion och föroreningar när vattnet står still?
– Nej, vi har inte sett några problem med mygg. Men visst, underhållet är avgörande.
Om skateparken inte kan hålla vattnet slussas det vidare till dagvattendammen i Elsa Eschelssons park.
Det nya sättet att bygga klarar vattenrening, kraftiga regn och god växtetablering, förklarar hon.
– Flera kommuner i Sverige testar dessa system nu.
Infrastrukturen i Rosendal fungerar som en modell för framtiden, men situationen är helt annan i stadens äldre delar. I centrala Uppsala, där gatorna är smala och byggnader redan är på plats, är det mycket svårare att rusta inför skyfall.
– Vi måste vara realistiska. I vissa områden är det helt enkelt inte möjligt att få plats med allt.
Områden som riskerar översvämningar är bland annat Luthagen och Fålhagen.
Vilka åtgärder har kommunen tänkt då?
– Kommunen håller just på att bygga två åtgärder i befintlig stad. Den ena är att sänka Fålhagens IP när man ändå bygger om idrottsplatsen. Detta gör att vatten kan bli stående där vid stora regn. De dagar det inte är skyfall kommer planen att vara torr.
Vid ombyggnationen av Gränbyparken har man också passat på att lägga vallar. På det sättet kan vattnet kan bli stående innan vidare avledning.
När det gäller befintliga områden kan inte alla problem åtgärdas, berättar hon. Då är kommunens beredskap, som pumpar och invallningsmaterial, viktig.
Kommunen bygger för att klimatanpassa staden senast 2040.