Fyristorg ska få ett ansiktslyft

I år är Fyristorg ett sommartorg. Samtidigt pågår planerna för att göra om torget. Fram till den 31 juli kan Uppsalabor ge sina synpunkter om torgets framtid.

Många vill göra torget till något trevligare än en bilparkering. De önskar ökad grönska och fler sittplatser, enligt landskapsarkitekten Henrik Ljungman.

Många vill göra torget till något trevligare än en bilparkering. De önskar ökad grönska och fler sittplatser, enligt landskapsarkitekten Henrik Ljungman.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-06-27 17:02

Nyheten i korthet

  • Fyristorg i Uppsala genomgår en förändring för att bli ett mer attraktivt sommartorg. Till och med den 28 juni kan Uppsalaborna ge sina synpunkter om torgets framtid.
  • Parkeringsplatserna har minskat för att frigöra mer utrymme för människor, vilket har kritiserats av torghandlare. En önskan om mer grönska och sittplatser har framkommit i feedbacken.
  • Kommunen planerar att behålla de historiska lindarna och kullerstenarna, medan ojämn markbeläggning kommer att ses över. Ombyggnaden beräknas kosta cirka 20 miljoner kronor.

– Det var alldeles fullt med bilar här förut, men nu finns istället sittplatser och plats för fyra uteserveringar som drivs av restaurangerna runt torget, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson. 

Hon solar vid det triangulära torget omgivet av blommor. Flera personer sitter på de utspridda trämöblerna och njuter av solen. En äldre dam sitter vid en picknickbänk i skuggan av torgets gröna lindar.

Uteserveringarna är fint möblerade, men inga kunder sitter där än då alla restauranger inte har öppet lunchtid. 

undefined
Parkeringsplatserna är borta, något som tidigare krititserats av torghandlare. Nu lyser torget upp med knallgula sittplatser och blomlådor. På bilden syns landskapsarkitekten Henrik Ljungman.

Borta är p-platserna för 13 bilar. En korttidsparkering för 5–30 minuter finns dock kvar längs kantstenen. UNT har tidigare rapporterat att Fyristorg, som sommartorg, har kritiserats av torghandlare som behöver behålla parkeringsplatserna.

– Det finns p-platser vid Sankt Eriks torg, och p-garage vid Gamla torg, säger Elisabet Jonsson.

Varför inte låta torget behålla fler p-platser?

– De få bilar som kan stå här tar upp för mycket yta. Kommunen vill använda ytorna för människorna.

undefined
Fyristorgs första år som sommartorg pågår fram till augusti.

Det är första året som Fyristorg har sommartorg och det pågår fram till september. Därefter kommer kommunen att fundera över dess utformning inför ombyggnaden 2026. Att Fyristorg har blivit ett sommartorg är ett test. Fram till den 31 juli kan Uppsalaborna tycka till om torgets framtida utseende genom att delta i en enkät på kommunens hemsida. 

undefined
"Fyristog är som en entré till de historiska kvarteren," säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare i Uppsala.

Vad har folk tyckt hittills?

– De önskar ökad grönska och fler sittplatser. Möjligheten att promenera längs med ån är viktig. Och behovet av torghandel lyfts fram, säger landskapsarkitekten Henrik Ljungman

Något han kan garantera är att de stora lindarna, som är över 100 år gamla, ska bevaras, och kullerstenarna från 1830-talet ska finnas kvar.

undefined
Kullerstenarna från 1830-talet ska återanvändas.

– Vi vill öka tillgängligheten. Vi behöver se över markbeläggningen, eftersom den just nu är ojämn. 

Gatstenen är ett historiskt och hållbart material, så de återanvändas. 

– De kommer att hålla i flera hundra år till. Sedan kan vi lägga till andra material i vissa stråk. 

undefined
Stora torget och Dragarbrunnstorg har många uteserveringar och butiker, men Fyristorg är det enda torget som ligger med direkt åkontakt, enligt stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson och landskapsarkitekten Henrik Ljungman.

Kommunen uppskattar att omgörningen av Fyristorg kan komma att kosta runt 20 miljoner kronor. Henrik Ljungman tycker att torget har en unik kvalitet i staden:

undefined
Fyristorg sommartorg 2024

– Stora Torget och Dragarbrunnstorg har många uteserveringar och butiker, men Fyristorg är det enda torget som ligger med direkt åkontakt. 

Förtydligande: Efter att UNT först publicerade artikeln har Uppsala kommun beslutat att förlänga sista dagen för undersökningen från den 28 juni till den 31 juli.

Fyristorg

Platsen fick det officiella namnet "Fyristorg" i slutet av 1800-talet.

– Tittar man på bilder från början av 1900-talet så ser man häst och vagn här. De hade också kärror som sålde matvaror, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson.

Platsen blev en handelsplats efter stadsbranden på 1700-talet. Innan dess låg här ett kvarter med sjukhus och ålderdomshem, som skadades vid branden. Efter branden byggdes inga nya hus längs åstränderna, för att säkerställa enkel tillgång till vattnet vid framtida bränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!