Sommar, semester och stora händelser – det gör det svårt att få resurserna att räcka för polisen i Uppsala. De senaste två veckorna märktes extra tydligt att polisen hade svårt att hinna med utredningar och utryckningar:
- Den tekniska undersökningen av den stora varuhusbranden i Boländerna under midsommarveckan dröjde.
- Vapenbrottet som ägde rum i Sunnersta, även den under midsommarveckan, var ett nedprioriterat ärende hos polisen.
- Under midsommarhelgen vandaliserades en gammal skolbyggnad utanför Österbybruk. Ägaren slog larm, men trots blodspår och fotavtryck åkte polisen aldrig dit.
– Som alla andra går polisen in i en semesterperiod, vilket gör att vi såklart också får vara ännu hårdare i våra prioriteringar, både på den yttre och inre sidan, säger Tobias Ahnlund, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Uppsala.
En händelse som nu har hög prioritet och får ökade resurser är skottlossningen i Gottsunda, där polisen bland annat stod med sin husbil under förra veckan för att satsa på att skapa trygghet och jobba brottsförebyggande.
– Händelsen i Gottsunda är ett exempel på ett ärende som kan få förtur. Den typen av ärende blir normalt sett väldigt prioriterat, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i polisområde Uppsala.
Han förklarar att det som prioriteras är ärenden med frihetsberövade, särskilda frister och där det finns risk för fortsatta våldsdåd eller fara för liv. Det sistnämnda kan exempelvis både handla om risk för våld inom hemmet och skjutningar. Uppfylls inte dessa kriterier, är risken större att utredningen dröjer:
– Det kan vara alla kategorier av ärenden, till exempel misshandel och stölder, som kan få längre handläggningstid, fortsätter Andreas Pallinder.
Enligt honom är skjutningen i Gottsunda ett så allvarligt brott att det krävs en kraftsamling, men effekten blir att poliser som vanligtvis jobbar med andra typer av ärenden omdisponeras.
– Men det är viktigt att säga att vi inte rör personal som jobbar med brott i nära relation, därifrån tar vi inte personal för att jobba med exempelvis skjutningar, säger Andreas Pallinder.
I våras rapporterade UNT om att Uppsalapoliser skickats till Stockholm för att stötta arbetet mot gängvåldet, vilket ledde till att arbetet mot sexköp och trafikbrott bortprioriterades i Uppsala.
Uppsalapoliser skickas fortfarande till Stockholm, något som ser ut att fortsätta hela året, enligt Daniel Larsson, chef för yttre befäl och regional insatsledare hos polisen i Uppsala.
– Det är lite jobbigt. Men om vi tänker ur ett större perspektiv, vad ska vi göra då? Vi skickar folk till Stockholm där det skjuts hejvilt, de behöver hjälp, säger Daniel Larsson.
Enligt honom har läget förbättrats en aning vad gäller trafikbrotten, medan det är mer eller mindre oförändrat för sexbrotten.
Den tillförordnade biträdande lokalpolisområdeschefen Tobias Ahnlund känner sig trygg med deras åtgärder och betonar att en prioritering sker hela tiden, inte bara på sommaren. Han säger också att den här sommaren inte sticker ut från andra somrar.
Vad gör ni för att komma till rätta med resursproblematiken?
– Vi ser såklart till att resursfördela det vi har. Vi måste kraftsamla mot det som får störst samhällspåverkan, där det innebär brott mot liv och hälsa, säger Tobias Ahnlund, och nämner även rekrytering av fler poliser som ett långsiktigt arbete.
Anna Ramsten, ordförande i Polisförbundet region Mitt, berättar att deras medlemmar känner att belastningen är högre än någonsin, och betonar också vikten av att rekrytera fler poliser.
– Det är frustrerande när man känner att man inte har tillräcklig kapacitet. Vi behöver bli fler, och vi behöver också bli fler med en kompetens som kan jobba med den grova brottsligheten, till exempel analytiker, säger hon.
Ingen av poliserna som UNT pratat med vill kommentera specifika ärenden, men Daniel Larsson bedömer att de ändå klarar av uppdraget att ha poliser på gatorna och hålla tryggheten i Uppsala.
Men hur påverkas trygghetskänslan hos medborgarna om de ringer polisen, och polisen inte kommer?
– Det är förödande. Det är jättefrustrerande för oss, vi vill ju att du ringer när du ser någon begå ett brott.