Fyra dagar har gått sedan skottlossningen i Gottsunda ägde rum. Förutom 14-åringen som skottskadades i benet, träffades även en stadsbuss och två lägenheter av kulorna.
På parkeringen vid Gottsunda centrum står på tisdagsförmiddagen polisens mobila kontor i form av en husbil, och fem poliser runt omkring den.
– Poliskontoret står här i Gottsunda veckan ut, men den ökade närvaron bland annat i Gottsunda finns sedan innan, säger Åsa Larsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef.
Gottsundabor har berättat att de har upplevt stadsdelen som lugn under en längre period, och därför överraskats och bedrövats över skjutningen på midsommarafton.
En poliskälla UNT pratat med i veckan säger att man befarar nya våldsdåd.
– De som gjorde det här vill ju också lyckas, sa källan då.
Samma källa uttryckte oro för allmänheten när det skjuts "så dåligt" att folk runt omkring kan komma att skadas, vilket var fallet i fredags. Det var inte måltavlan som träffades, utan en vanlig 14-åring som var ute med sin familj. Denna orosbild uttrycker inte Åsa Larsson.
Är du orolig att det här ska leda till en ny våldsspiral?
– Nej, vi är inte oroliga utan följer lägesbilden och samarbetar med till exempel kommunen och olika myndigheter. Vi kommer inte acceptera händelsen, det var fruktansvärt det som hände, säger Åsa Larsson.
– Det finns snarare en viss oro att de som vet något inte ska höra av sig till oss, men det är också därför vi är här.
I helgen sa jourhavande förundersökningsledare att man "inte ska vara dumdristig", utan att för den delen begränsa sig för mycket. Hon kunde dock förstå att folk känner en otrygghet efter det som hände. Åsa Larsson håller med uppmaningen att inte begränsa sig och tycker inte att det finns anledning för medborgarna att förändra sina beteenden eller undvika vissa områden. Det gör hon inte heller själv som privatperson. Vad gäller den eventuella otryggheten säger hon så här:
– Uppsala är en trygg plats att bo på. Det är inget problem att vara i Gottsunda, sedan ska man generellt inte uppsöka stök utan hålla sig till ordnade platser.
Att ha det mobila poliskontoret på plats i Gottsunda är en del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet polisen ägnar sig åt. När UNT svänger in på Gottsunda centrums parkering på tisdagsförmiddagen har någon redan tagit tillfället i akt och pratar med en av poliserna.
– Vi jobbar med den här typen av verksamhet hela tiden. Det är viktigt att synas, men även att samtala och besvara allmänhetens frågor. Det brukar vara uppskattat, berättar Åsa Larsson.
Tanken är att finnas tillgänglig för personer som har uppgifter eller sett något, men också för att besvara frågor som allmänheten har, antingen om händelsen eller något annat.
– Vissa kommer fram och frågar oss om helt andra saker, passar på när vi ändå är där, säger en av poliserna på plats.
Kan det inte få motsatt effekt också, att folk blir oroliga av att se flera poliser på samma ställe?
– Det hoppas jag inte. Vi ska vara en del av samhället och finnas på plats, inte bara komma när någon ringer 112, säger Åsa Larsson.
Hur utredningen går väljer Åsa Larsson att inte kommentera.